Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 67%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
WedThuFri
79/64°F
72/54°F
61/46°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

SKANDAL NA SVETSKOM PRVENSTVU: Ukrajinka umesto rukovanja uperila mač u Ruskinju! (FOTO, VIDEO)

Ukrajinka Olga Harlan pobedila je Ruskinju Anu Smirnovu (15:7) na Svetskom prvenstvu u mačevanju. Ali…

Posle meča Ana Smirnova skinula je zaštitinu masku, prišla i pružila ruku ka Olgi Harlanovoj. A, onda je usledila neverovatna reakcija, Ukrajinka je prema Ruskinji stavila otvorenu sablju, što je strogo kažnjivo i zabranjeno prema svim pravilima mačevanja.

Ruskinja je bila zapanjena i zatražila je reakciju sudija. Ukrajinka je napustila mesto borbe, dobacujući ruskoj sportiskinji.

Smirnova je zbunjeno stajala i gledala u pravcu sudija. Rukovanje je obavezan element svake borbe, pa je Ukrajinka svojim odbijanjem prekršila pravila. Ubrzo je nekoliko sudija izašlo na stazu. Smirnova je dugo razgovarala sa njima, a kada su svi otišli, ona je ostala na stazi.

Kao rezultat toga, Ruskinja je čekala na stazi skoro sat vremena , pa su joj organizatori u nekom trenutku čak doneli i stolicu. Na kraju je odlučila da se povuče, kada su je sudije obavestile da neće kazniti Ukrajinku, iako je prekršila sva moguća pravila mačevanja.

Ruska strana je uložila protest, ali ga je Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) odbila. Ipak, Harlanovoj je odložena borba Bugarkom Joanom Ilievom. Na kraju, Harlanova je diskvalifikovana, shodno pravilima.

Koja pravila je Harlanova prekršila? U pravilima FIE, paragraf 122 kaže sledeće:

„Pre početka svake borbe, dva mačevaoca moraju da izvode mačevalački pozdrav protivniku, sudiji i gledaocima. Isto tako, kada se zada poslednji udarac, borba se ne završava sve dok dva mačevaoca ne salutiraju jedan drugom, sudiji i gledaocima.

U tom cilju, oni moraju ostati nepomični dok sudija donosi odluku; kada donese odluku, moraju se vratiti u svoju odbrambenu liniju, izvesti mačevaočev pozdrav i rukovati se sa protivnikom. Ako jedan ili oba mačevaoca odbiju da se pridržavaju ovih pravila, sudija će ih kazniti kao što je navedeno u spisku prekršaja 4. grupe.

Četvrta grupa prekršaja u mačevanju je najteža. Prema spisku, kršenje klauzule 122 podleže diskvalifikaciji za ceo turnir plus suspenziji sa svih takmičenja na 60 dana.

Harlanova je prekršila i druga pravila bacajući sablju prema Ruskinji posle borbe. Ovo spada u antisportsko ponašanje (kažnjava se ili žutim kartonom ili diskvalifikacijom) i pod opasnim i pretećim akcijama protivniku (crveni karton).

Ukrajina je ranije odredbom ministarstva sporta sportistima te zemlje zabranila učestvovanje u takmičenjima u kojima se učestvuju Rusi i Belorusi. Ta je odredba izmenjena u sredu te sada pokriva samo „sportiste koji predstavljaju Rusku Federaciju ili Republiku Belorusiju“. Smirnova je na SP nastupila pod neutralnom zastavom, bez obeležja Rusije.

POVEZANE TEME:

STRAVIČNA NESREĆA U SIBIRU: Helikopter se srušio u planinsko selo, poginulo 6 ljudi! (VIDEO)

PENTAGON TVRDI: Počinje glavni udar ukrajinske kontraofanzive, stižu pojačanja gde je najžešće!

PREOKRET KOME SE NIJE NADAO: Britanac dobio na 12 miliona evra na lutriji, pa prijateljima kupio kuće, više ne razgovaraju! (VIDEO)

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen YouTube / Fencing Vision

YOU MAY LIKE