Chicago
41°
Partly Cloudy
6:57 am5:11 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 15mph SSE
Humidity: 60%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
TueWedThu
43/27°F
41/36°F
39/32°F

Published 1 month ago

By Antonije Kovačević

SJAJNA VEST IZ AMERIKE: Muzej i tematski park u Njujorku poneće ime Nikole Tesle! (VIDEO)

Sjajne vesti iz Bafala u američkoj državi Njujork!

Uskoro će Sjedinjene Američke Države krasiti još jedna znamenitost koju će krasiti ime najvećeg srpskog naučnika – Nikole Tesle. Naime, Centar za nasleđe Nikole Tesle (BNNTC) će uskoro obnoviti zgradu transformatora u gradiću Severna Tonavanda, koji je originalna preživela komponenta sistema napajanja naizmeničnom strujom iz 1895.godine, a uskoro će postati muzej-zaostavština.

Sledeće 1896.godine, da podsetimo, prvi put je u istoriji, Teslinom zaslugom, električna energija prenešena na daljinu, od Tesline mini-centrale na Nijagari do grada Bafalo u američkoj državi Njujork, u kome je pokrenula tramvaje a uskoro i osvetlila ulice, te je tako postao prvi grad na planeti osvetljen strujom.

Severna Tonavanda se nalazi otprilike na pola puta između Bafala i vodopada Nijagara, a njegovi stanovnici su sa oduševljenjem dočekali vest da će uskoro dobiti .

-Ova zgrada i transformator koji je Tesla podigao su odigrali kritičnu ulogu u istoriji prenosa električne energije. To je samo jedna od komponenti uz pomoć kojih je Tesla ostvario svoju istorijsku misiju, kazao je jedan od gradskih većnika.

Novinari NBC-a su podsetili da je struja tada prešla put od 23 milje što je bio pionirski poduhvat i trenutak za istoriju, koji je Tesla ostvario uz pomoć čuvenog industrijalca Vestinghausa, koji je finansijski podržao projekat.

Par godina kasnije, tokom PanAm Expo, grad Bafalo je zasijao punim sjajem, zahvaljujući struji koja je dolazila sa Nijagarinih vodopada, što je bilo prvorazredna svetska senzacija, podsetio je novinar, dodajući da je do sada u izgradnju budućeg centra u Severnoj Tonavandi već uloženo milion dolara.

Oko same zgrade, biće uređen i tematski park koji će krasiti spomenik u slavu Nikole Tesle i njegovih transformatora, a kad bude završen, postaće deo “Teslinog koridora” (Tesla Legacy Coridor), koji polazi od Nijagara Folsa, pa preko Tonavande vodi do Bafala, koji je prvi grad u kome je jedan deo (park) dobio ime po velikom pronalazaču.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Youtube

YOU MAY LIKE

KAKVA SCENA USRED AMERIKE: Najveći MMA borac svih vremena završio karijeru uz “Himnu za spas Srbije”! (VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
ZOVU JE “KRALJICA TROTOARA”: Švajcarski mediji srpsku pevačicu proglasili najpopularnijom prostitutkom!
A NIKO JOJ NIJE VEROVAO: Srpska pevačica sinoć je bila na dodeli Gremija sa Bijonse i Adel!
AMERIKANKA IZVREĐALA NOLETA I SRPSKI NAROD: Ne priznajem Đokovićevu titulu, Srbi imaju sindrom žrtve!
VELIKI DAN ZA NJUJORŠKE SRBE: Patrijarh služio prvu liturgiju u crkvi Svetog Save otkako je ona izgorela na Uskrs 2016. godine (VIDEO)
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)