Connect with us

Srbija

ŠIMŠIRI USPEVAJU NADOMAK TOPOLE: Porodica Pantić iz hobija pokrenula biznis, za sve je kriva Marinina ljubav prema zimzelenoj biljci (FOTO)

Published

on

„Ima oko 15 godina kako se bavimo uzgojem šimšira, inače nam je glavno zanimanje poljoprivreda, imamo voćnjake ali odgajamo i životinje. Supruga je  odlučila da neguje šimšire ja sam je podržao u tome, pomažem joj u svemu i sada je to već jedna manja proizvodnja. Uglavnom sam zadužen za fizičke poslove, doteram joj pesak, zemlju, zalivam ih a ona radi one finije poslove“, objašnjava Radiša Pantić

Gotovo da nema dvorišta ili parka u kom se nije mogao videti šimšir. Tako je bar bilo do pre godinu dana, dok u naše krajeve nije stigla gusenica koja je preko noći uništila ove višegodišnje zimzelene žbunove.

Još samo po negde ostala je po neka biljka, koja je sačuvana upornim hemijskim tretmanima. Ali, porodica Pantić iz sela Gornja Trnava nadomak Topole, ne samo da je uspela da sačuva šimšir od gusenice već je početni hobi pretvorila u biznis i sada u njihovom dvorištu caruje ova biljka.

„Ima oko 15 godina kako se bavimo uzgojem šimšira, inače nam je glavno zanimanje poljoprivreda, imamo voćnjake ali odgajamo i životinje. Supruga je  odlučila da neguje šimšire ja sam je podržao u tome, pomažem joj u svemu i sada je to već jedna manja proizvodnja. Uglavnom sam zadužen za fizičke poslove, doteram joj pesak, zemlju, zalivam ih a ona radi one finije poslove“, objašnjava Radiša Pantić.

PLANTAŽA ŠIMŠIRA: Od hobija do prave proizvodnje

Njegova životna saputnica Marina, zaljubljenik je u šimšire, s toga joj radovi oko ove biljke ne padaju teško.

„Nije teško ako se voli, oživljavam ih u pesku, u tom periodu im treba puno vode dok se ne ožile. Nakon toga ih rasađujem na drugo mesto gde ih kad malo odrastu režem i formiram oblik. Vole vodu, treba ih zalivati ali ne preterano, mogu da podnesu i sušan period“, rekla je Marina i dodala da ništa ne bi mogla bez pomoći supruga.

„On kaže, da sam ja glavna za šimšire a ja kažem, ništa meni bez mog Radiše. Dotera mi pesak, zemlju pomogne zalivati, pa kako bi ja to mogla sve sama. Puno rada i ljubavi uloženo je u svaki žbun zato se kod nas šimširi zelene na svakom ćošku“.

ŽIVA OGRADA: Najčešće se koristi u ove svrhe

Ovaj složni bračni par, vrednim radom i sa puno ljubavi pobedio je halapljivu gusenicu koja se hrani listovima šimšira.

„Preparat Kaisum treba koristiti s proleća, ako se pojavi šimširov plamenac – gusenica onda se koristi drugi preparat. Hrani se listovima šimšira i preko noći može da uništi ceo zasad, ali sigurno se može suzbiti ako se redovno tretira i pratiti njihovo prisustvo. Pojavljivala se i ovde kod nas, ali uspeli smo da je uništimo i hvala Bogu vidite rezultat“, zadovoljno nam priča ova vredna domaćica, koja od svog hobija već i zarađuje jer se šimšir dosta kupuje.

Inače, šimšir je zimzelena višegodišnja biljka koja se najčešće koristi za žive ograde.

IZVOR: Rina FOTO: Rina

Advertisement