Chicago, IL
39°
Sunny
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 73%
Pressure: 29.74"Hg
UV index: 0
9 am10 am11 am12 pm1 pm
41°F
43°F
45°F
45°F
45°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 36°F
61°F / 52°F
64°F / 28°F
37°F / 27°F

Published 1 year ago

By admin

SEVER KOSOVA I DALJE BLOKIRAN: Škole ne rade, ne zna se ko je pucao u Rudaru!

Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama. Sever Kosova blokiran je i od strane kosovske policije, a preko prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni peške. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na severu Kosova i Metohije da budu staloženi i mirni i da ne nasedaju na provokacije. Škole na severu Kosmeta danas neće raditi.

Dopisnik RTS javlja da je noć sa severu KiM protekla mirno, ali da je sever pokrajine i dalje blokiran, što od strane policije, što od strane građana.

Iako je na barikadama mirno, tenzije su visoke, a građani zabrinuti, navodi RTS.

Kosovska policija zabranila je prolaz i vozilima i pešacima na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Pripadnici Rosu upali su pod punim naoružanjem i s blindiranim vozilima, u objekat velike brane na jezeru Gazivode. Oni su radnika kojeg su zatekli isterali iz objekta i poskidali i isekli srpske zastave koje se tamo nalaze.

V. K., radnik na brani Gazivode, rekao je da su uperili puške u njega, ispitivali ga, iscepali zastavu, a onda ga oterali.

Nešto posle 21 čas čule su se rafalna paljba i detonacija u Rudaru kod Zvečana. Ne zna se ko je pucao.

Reporter Prve TV jutros javlja da su Srbi i dalje na barikadama u Rudaru, a situacija je mirna.

Kako navodi, u Rudaru je sinoć bio veliki broj građana, sada ih je nešro manje, ali su i dalje tu, pod šatorima i u automobilima koji su parkirani pored puta.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da je formiran Krizni štab koji će redovno izveštavati o situaciji na terenu. Osnovne i srednje škole na severu Kosmeta od danas neće raditi.

Zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Nakon sednice Saveta predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na severu Kosova i Metohije da budu staloženi i mirni i da ne nasedaju na provokacije, kao i da poštuju Kfor i Euleks.

On je kazao da su barikade izraz protesta zbog hapšenja ljudi i naglasio da će biti učinjeno sve da se sačuvaju mir i stabilnost.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Tanjug

YOU MAY LIKE