Connect with us

Srbija

ŠEST METARA VISOK I TEŽI OD TONE: Nakon 80 godina, uoči Đurđevdana postavljen i osvećen krst kod Ljubovije! (FOTO)

Published

on

U Donjoj Ljuboviđi kod Ljubovije, postavljen je i osvećen krst visine šest metara i težak oko jedne tone. Po predanju, na ovom mestu nalazio se drveni krst pre Drugog svetskog rata, gde su meštani sela donosili žito i vodicu na osvećenje na dan seoske slave Spasovdan. Svaki bitniji događaj za porodicu ili selo obeležen je na tom Svetom mestu, centru svih okupljanja.

„Po pričama koje se prenose s kolena na koleno, sveštenik koji je na mestu gde se nalazio krst vršio obrede, potkazan je Nemcima iz nekog razloga i pred kraj Drugog svetskog rata uhvaćen i odveden zajedno sa ćerkom u Šabac. Njihova sudbina ostala je nepoznata, a krst napravljen od drveta godinama je odolevao zubu vremena, a zatim se sam srušio. Drugo predanje vezuje se za priču o lokalnom svešteniku koji je meštanima rekao da seoska slava, u narodu poznata kao preslava, može da se obeležava i bez žita, pa su meštani ogorčeni zbog te izjave srušili krst i nastavili do danas da Spasovdan slave bez žita“, kažu meštani.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru 🙏🙏🙏

Posted by Serbian Times on Thursday, May 6, 2021

Na inicijativu Dragana Đurića, jednog od najmlađih ljudi koji su ostali u ovom selu i održali gazdinstvo, krst je ponovo podignut i osvećen uz pomoć svih meštana. U planu je da se ovde izgradi manja crkva sa zvonikom, a pored krsta nalazi se i jedna pomoćna zgrada.

„Mnogo meštana je učestvovalo u realizaciji ove naše ideje. Želeli smo ponovo da podignemo krst koji je na ovom mesto stajao pre 80 godina i sada smo to ostvarili. Zahvaljujem se svima koji su dali svoj doprinos. Hvala predsedniku opštine Ljubovija Milanu Jovanoviću, hvala predsedniku Mesne zajednice i hvala svim meštanima koji su nesebično pomagali da se ideja ostvari, da se vratimo korenima i našim starim običajima“, izjavio je Dragan Đurić.

Izvesno je da duh srpskih domaćina još živi prenoseći se sa kolena na koleno, jer dok se sećamo svoje istorije i tradicionalnih vrednosti do tada ćemo da postojimo kao narod.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement