Connect with us

sport

“SERBSKOM RODU SREĆNA NOVA 7529!” Đoković uputio novogodišnju čestitku koja je mnoge iznenadila!

Published

on

Novak Đoković je poslednjom objavom na društvenim mrežama iznenadio mnoge. Najbolji teniser sveta je nastavio sa tradicijom da čestita svima novu godinu po julijanskom kalendaru.

Samo, ovoga puta je otišao korak dalje, pa je na Instagramu “Serbskom rodu”, čestitao “serbsku 7529. godinu”.

Ilustracija kojom se Nole poslužio samo je jedno od grafičkih rešenja koje kruži internetom, a koje u osnovi ima podsećanje na staro računanje vremena. Starije od julijanskog kalendara, koji je Gaj Julije Cezar uveo 46. godine pre nove ere.

U pitanju je vreme koje hrišćani od davnina računaju “od nastanka sveta”, pa su tako do ovih modernih vremena neretko baš “velike godine” korišćene u svim ovdašnjim dokumentima. Na primer, čuveni “Dušanov zakonik”, cara Stefana Dušana, koji je donet 1349. po julijanskom kalendaru, počinje rečima: “Zakon blagovernoga cara Stefana, godine 6857, indikta 2, na praznik Vaznesenja Gospodnjeg, meseca maja, 21. dan.”

Naš najbolji teniser je, inače, ovu “Instagram priču” poslao iz Australije, a ona je izazvala različite komentare, a bilo je i onih negativnih.

Novak Đoković je, podsetimo, posebnim avionom sleteo u Adelajd, gde, kao i svi ostali teniseri i teniserke mora iz pandemijskih razloga da provede dve sedmice u maltene potpunoj izolaciji, kako bi se dobila dozvola za takmičenje.

Noleta potom najpre čeka nastup sa selekcijom Srbije u ATP kupu, a od 8. februara i Australien Open, na kome je osam puta bio šampion, uključujući i prethodne dve godine.

Izvor: Blic Foto: Instagram

Advertisement