Chicago
72°
Mostly Cloudy
6:36 am6:50 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 1mph WNW
Humidity: 67%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 3
FriSatSun
75/63°F
72/59°F
70/59°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

JOŠ MALO PA – SERB FEST! Organizatori spremili brojna iznenađenja, od 11-13.avgusta čeka Vas puno muzike i hrane, uživaće i deca i odrasli!

U moru srpskih festivala u bližoj i daljoj okolini Čikaga jedan se u našoj dijaspori ipak pamti kao centralni, a to je onaj pri crkvi Vaskrsenja Hristovog. Tako će biti i ove godine – Serb Fest će tradicionalno biti održan drugog vikenda u najtoplijem letnjem mesecu, od 11-13.avgusta, a očekuje se dolazak ne samo lokalnih, već i Srba iz svih krajeva Amerike.

U svom 33 izdanju Serb Fest će pokušati da nadmaši onaj prethodni, da bude pravi praznik srpske tradicije, muzike, kulture i hrane, te melem na dušu i lek za nostalgiju svima koji su jednom davno ili nekad skorije morali da napuste zavičaj i krenu preko okeana.

Sveštenstvo i parohijani jedne od najstarijih srpskih crkava na američkom Srednjem zapadu spremili su brojna prijatna iznenađenja za svoje goste. Pored već uobičajene bogate trpeze, sa jagnjetinom i prasetinom sa ražnja, ćevapima, pitama i slatkišima (nadaleko čuvenim kolačima i palačinkama), biće tu i izložbi u crkvenoj sali, štandova sa raznim zanimljivim sadržajima, rukotvorina i proizvoda iz obližnjih pravoslavnih manastira.

Za decu raznih uzrasta je organizovan poseban program, da bi roditelji mogli malo da se opuste i uživaju. Očekuje se da na crkvenom imanju za tri dana manifestacije prodefiluje oko 10.000 gostiju, čime bi bio oboren prošlogodišnji rekord.

Već se uveliko skupljaju volonteri a organizatori pozivaju sve zainteresovane da se prijave (što možete učiniti OVDE).

Festival će otvoriti svoja vrata već u petak 11.avgusta u ranim popodnevnim satima, a u subotu i nedelju program će potrajati od ujutru pa do kasno u noć. Pa, ko ima dovoljno snage i energije…

Da i muzički deo program bude na nivou potrudiće se vrsni i svima znani muzičari i pevači, na nekoliko scena. Na centralnoj bini, popularnom zvanoj “pod šatrom”, sa koje uobičajeno odjekuju tradicionalni zvuci, sva tri dana nastupiće već legendarni Mića Radovanović, sa svojim sjajnim kolegama; Nedom Gorančić, Ivanom Jovičićem (violina), Jasminom, Sašom, Dijanom Antonijević i Nešom Castellom.

U klubu će one koji vole starogradske melodije zabavljati tamburaši iz orkestara “Dunav”(subota) i “Prazna flaša”(nedelja), dok će u velikoj sali ljubitelji rok muzike uživati uz bend “Rock Yunion” (subota).

Nema sumnje da će svi koji dođu na Serb Fest uživati u dobroj hrani, zabavi, ali ponajviše druženju, jer je ovaj festival uvek bio idealna prilika za susret starih prijatelja koji se dugo nisu videli.

Biće tako i ovaj put, nema sumnje. Vidimo se!

Za više informacija o Serb Fest 2023 posetite njihov sajt www.serbfestchicago.com ili njihovu Fejsbuk stranicu!

Piše: A.Kovačević Foto: Crkva Vaskrsenja Hristovog

YOU MAY LIKE