Chicago
36°
Cloudy / Wind
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 25°F
Wind: 20mph WSW
Humidity: 77%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
SatSunMon
30/27°F
30/10°F
14/-2°F

Published 13:11

By admin

SENATORI PISALI BAJDENU: Pozivanje na Samit za demokratiju je snažan signal, a nejasni su kriterijumi!

Predsedavajući senatskog odbora za spoljnopolitičke odnose Bob Menendez i još sedmorica senatora uputili su pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu uoči Samita za demokratiju, tražeći neka pojašnjenja i transparentnost u pogledu kriterijuma koji su primenjeni pri donošenju odluke koje će se zemlje pozvati da učestvuju.

Senatori su takođe postavili pitanja kakvu će ulogu civilno društvo imati u planiranju i realizaciji samita, kao i koje će konkretne obaveze administracija preuzeti na sebe tokom tog skupa, te šta očekuje od ostalih zemalja.

„Dok demokratije imaju brojne forme, a neke zemlje imaju probleme u konsolidaciji demokratskih institucija i prakse, moramo biti jasni u pogledu toga zašto smo pozvali svaku konkretnu vladu“, navode senatori koji su zatražili od predsednika Bajdena spisak pozvanih zemalja i objašnjenje o kriterijumima na osnovu kojih su pozvane.

„To koga pozivamo upućuje snažan signal o vrednostima i praksama za koje verujemo da čine demokratiju“, naveli su senatori i dodali:

„Element koji definiše svaki demokratski sistem je punopravno učešće građana u tom sistemu, a civilno društvo širom planete igra integralnu ulogu u organizovanju građana da učestvuju u vladi“.

Potpisnici pisma Bajdenu su takođe postavili pitanje kakvu ulogu predsednik predviđa za Kongres na samitu, imajući u vidu njegov status grane vlasti koja je u američkoj demokratiji ravnopravna izvršnoj vlasti, odnosno vladi. Izrazili su očekivanje da će članovi Kongresa učestvovati u samitu.

Takođe su izneli očekivanje da će učesnici samita razmotriti i snagu i nedostatke sadašnjih demokratskih sistema, te pitanje kako demokratije na najbolji način mogu da ojačaju svoje demokratske temelje I institucije, posebno u svetlu nazadovanja demokratije širom sveta.

“Naročito smo zabrinuti zbog nazadovanja u zemljama koje su saveznice Sjedinjenih Država i koje su prethodno napravile ogromne korake napred, ali se sada kreću u pogrešnom smeru”, navodi se u pismu senatora.

“Predstojeći, decembarski Samit za demokratiju predstavlja značajnu priliku da se pruži podrška našim saveznicima da se pridruže našim naporima da se demokratija stavi u centar međunarodnih odnosa. Unapređenje demokratskih principa i zaštita ljudskih prava su, zaista, u interesu svih naših saveznika”, dodaju senatori i zaključuju:

“Na Sjedinjenim Državama je zadatak da budu uzor za ovakvo preispitivanje i obavezu da se realizuje jedinstvena sposobnost demokratije da prizna svoje slabosti I suoči se sa njima na transparentan način”.

Pored Menendeza potpisnici pisma su demokratski senatori Ben Kardin iz Merilenda, Tim Kejn iz Virdžinije, Šeldon Vajthaus iz Rod Ajlenda, Brajan Šec sa Havaja, Džef Merkli iz Oregona, Ron Vajden iz Oregona i Šerod Braun iz Ohaja.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / C-SPAN

YOU MAY LIKE

ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: On je rekao "živeli" a mediji su to pogrešno protumačili. Nije mi to trebalo pred finale...
SVE ZA NJIHOV OSMEH: Deca iz specijalne škole u Kragujevcu priredbom proslavila slavu i rasplakala goste! (VIDEO)
U NASELJU SUVI DO KAMENOVAN AUTOMOBIL SA KRAGUJEVAČKIM TABLICAMA: Još jedan napad na Srbe!
ČABARABDIĆ OTIŠAO U LEGENDU: Preminuo sarajevski glumac Saša Petrović (VIDEO)
PO ČEMU PAMTIMO SAVINDAN: Dan kada je patrijarh Pavle pomogao studentima da "probiju" kordon policije!
PARTIZAN SRUŠIO ZVEZDU U GOSTIMA: Crno-beli revanš pokvario Nedović trojkom u zadnjoj sekundi (VIDEO)
SKANDALOZNA ODLUKA: Sarajevo usvojilo deklaraciju kojom se zabranjuje dizanje tri prsta!
PUCNJAVA U BLIZINI SINAGOGE U JERUSALIMU: Sumnja se na teroristički napad, osam mrtvih, troje povređenih!
RAJ NA ISTOKU SRBIJE KUPIO ZA 400 EVRA: Frižider nema, ali se snašao da ohladi pivo!