Connect with us

Amerika

SENAT SAD USVOJIO STROŽI ZAKON O KONTROLI ORUŽJA: Vrhovni sud odgovorio ublažavanjem propisa!

Published

on

Senat je usvojio predlog zakona o strožoj kontroli oružja koji su izradili senatori iz obe partije, u danu kada je i Vrhovni sud odlučio da olabavi propise za nošenje pištolja. I te dve odluke ilustruju koliko je Amerika podeljena oko oružja.

Senatori su glasali o predlogu zakona posle masovnih ubistava u Juvaldeu i Bafalu. Za je glasalo 65 senatora, 33 je bilo protiv, i ovo je prvi zakonski akt o kontroli oružja koji se našao pred Senatom u proteklih 30 godina.

“Dvostranački predlog će zaštititi Amerikance. Deca u školi i cele zajednice biće bezbedniji zbog toga. Predstavnički dom treba brzo da glasa o ovom predlogu i da ga pošalje na moj potpis”, rekao je predsednik SAD DŽo Bajden.

Predstavnički dom bi mogao zakon da uvede u proceduru u petak, a da se o njemu glasa narednim danima. Očekuje se da svi republikanci u Predstavničkom domu glasaju protiv, ali demokrate imaju potrebnu većinu. A ako bude usvojen, ide na potpis Bajdenu i onda stupa na snagu.

Zakon, čiji podržavaoci smatraju da će spasavati živote, ima skromne domete i njegov najvažniji deo je obaveza da se temeljnije rade bezbednosne provere kupaca.

Republikanci nisu želeli komproms po pitanju drugih mera, poput zabrane prodaje automatskog oružja, koju podržavaju demokrate i Bajden.

“Ovo nije lek za oružano nasilje u našoj zemlji, ali je važan korak u tom pravcu”, rekao je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer.

U istom danu, Vrhovni sud SAD je odlučio da presudi protiv države Njujork koja je samo određenim grupama dozvoljavala da nose oružje u futroli van kuće. Sud je utvrdio da se tim zakonom krši Drugi amandman američkog ustava koji građanima daje pravo da “poseduju i nose oružje”. Sada će svi građani moći da nose oružje van kuće u svrhu samoodbrane, rekao je Vrhovni sud.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Amerikanaca podržava određena ograničenja po pitanju oružja, a procenat je obično i veći posle masovnih ubistava poput skorašnjih u Teksasu i Njujorku.

Demokrate su upozorile da bi presuda Vrhovnog suda mogla da ima ozbiljne posledice na bezbednost.

“Presuda Vrhovnog suda je pogrešna. Veoma sam zabrinut što je sud oduzeo pravo institucijama da zaštite građane i to će uticati na bezbednost u celoj zemlji”, rekao je demokratski senator Kris Marfi, koji se godinama zalaže za strožu kontrolu oružja.

Samo u 2022. od vatrenog oružja stradalo je 20.800 ljudi, uključujući i samoubistva, saoptštila je grupa Gun Violence Archive.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Pixabay

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement