Chicago, IL
70°
Fair
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 44%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 5
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
68°F
66°F
64°F
63°F
61°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
84°F / 64°F
75°F / 57°F
77°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 4 years ago

By Antonije Kovačević

SENAT OPET NIJE IZGLASAO “KORONA-POMOĆ”: Republikanci optužili demokrate da opstruišu Zakon po kome će svaki državljanin SAD dobiti po 1.200$, a svako dete 500$!

Zakon o koronavirusu večeras po drugi put nije izglasan u Senatu i tako blokirao paket pomoći “težak” više od tri biliona dolara.

Ni na drugom glasanju (prvo održano sinoć) republikanci, kojima je bilo potrebno 60 glasova, nisu uspeli da ubede nijednog demokratu da glasa pozitivno, što znači da ekonomska pomoć – uključujući čekove za građane, pomoć za mala preduzeća i velike korporacije – i dalje ostaje na čekanju.

Demokrate su nezadovoljne radničkom zaštitom u nacrtu Zakona, koji su napisali republikanci, kažu da su pravila o korporacijama za spašavanje previše labava.

“Videćemo šta će se dogoditi. Mislim da ćemo uspeti na kraju. Moramo pomoći radniku. Moramo spasiti kompanije.”, rekao je predsednik Donald Tramp u Beloj kući trenutak nakon što je glasanje propalo.

Znači, mi se ovdje igramo s emocijama američkog naroda, dovodimo u pitanje opstanak tržišta, naše zdravstvene zaštite. Američki narod očekuje od nas da djelujemo sutra. I ako ne budemo mogli da delujemo, to će biti zbog toga što naše kolege s druge strane nastavljaju da gnjave dok zemlja očekuje da se okupimo i rešimo ovaj problem.“, rekao je republikanski zastupnik u Senatu Mič Mek Konel, okrivljujući Demokrate za “opstrukciju”.

Demokrate i republikanci pregovarali su “žučno”, rekao je Mek Konel, kako bi postigli napredak u vezi s nacrtom zakona, ali demokrate traže brojne izmene predloženog Zakona.

“Porezne olakšice za solarnu energiju i energiju vjetra. Odredbe koje prisiljavaju poslodavce da daju poseban novi tretman tvrtki “Big Labor”. I, poslušajte ovo – nove standarde emisija za aviokompanije. Da li se vi šalite?” upitao se Mek Konel.

Vođa demokratske senatske manjine Čak Šumer bio je optimističniji: “Mi smo vrlo blizu postizanja dogovora – vrlo blizu. A naš cilj je postići dogovor.”

Šumer je odbacio Mek Konelove kritike i rekao da traženje zaštite za radnike i radnu snagu “nisu sporedna pitanja”.

Inače, među predloženim merama republikanaca koje donosi ovaj Zakon jeste i jednokratna bespovratna pomoć od 1.200 dolara za većinu odraslih državljana SAD, plus dodatnih 500 dolara za svako dete, kako je objavio Washington Post. Pomoć će biti manja ​​za odrasle građane koji zarađuju više od 75.000 USD godišnje ili 150.000 USD po bračnom paru/domaćinstvu. Pomoć neće dobiti pojedinci koji zarađuju više od 99.000 USD godišnje. Amerikanci bez ikakvih primanja mogli bi dobiti po 600 USD.

Takođe, predviđene su mere finansijske pomoći kompanijama i biznisima koji su najviše na udaru, avio kompanijama, hotelima, restoranima, ksitnim i krupnim firmama.

Izvor: NBC News Foto: Youtube

YOU MAY LIKE