Chicago
19°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 7°F
Ветар: 13mph SW
Влажност: 61%
Притисак: 30.25"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By admin

SELO I TVRĐAVA RAM: Turistički biser Srbije u kom živi samo 250 stanovnika! (FOTO)

Blizina Dunava i Ramske tvrđave učinili su da selo Ram, sa svega 250 stanovnika, postane sve popularnije među turistima. Iznad njega uzdiže se brdo ramsko-golubačke peščare koje ovih dana pošumljavaju novim zasadima.

Selo Ram poput tvrđave stoji vekovima na padini ramsko-golubačke peščare i čeka trenutak za novi procvat.

Visoke temperature i jaka košava oštećuju zemljište, ostavljajući za sobom pustoš. Zato je lokalna samouprava odlučila da podigne zasad od 4.500 sadnica crnog bora i autohtonih divljih voćkarica.

„Zaštita od eolske erozije, zaštita od vodne erozije brazdatog tipa…Koristiće dosta i za pčelare jer su u pitanju autohtone divlje voćkarice”, kaže Darko Ivković, referent za uzgoj i eksploataciju.

Pošumljavanje peščane dine od 1,7 hektara obezbediće dobar hlad za sve veći broj turista kojih dnevno bude više nego stanovnika u selu.

„U zadnje dve godine velika je ekspanzija što se tiče potražnje placeva vikendica, ljudi dolaze, pitaju sa svih strana i pošto imamo dosta planinara koji žele da obiđu ove lokalitete”, rekao je Goran Gicić iz Rama.

„Za voćkarice smo izabrali put koji vodi ka lokalitetu Lederata, kako bi budući turisti mogli kroz jedan drvored autohtonih voćkarica moći da prođu, da vide kako su izgledale. Ideja nam je da svaku voćku obeležimo, tako da će ekskurzije i deca koja budu dolazila moći da vide kako je izgledala divlja kruška”, kaže Slađan Marković, zamenik predsednika opštine Veliko Gradište.

Projekat koji doprinosi razvoju turizma kroz održavanje zdrave sredine finansiralo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine sa 700.000, i lokalna samouprava sa 300.000 dinara.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE