Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 84°F
Wind: 4mph E
Humidity: 49%
Pressure: 30.23"Hg
UV index: 4
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

SELAKOVIĆ: Očekujemo da Hrvatska povuče priznanje Kosova!

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković saopštio je da je veliki broj zemalja “u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji postao bolno svestan da se povrede međunarodnog prava i principa vraćaju kao bumerang”, navodeći da je “sve veći broj” onih koji povlače priznanje Kosova. On je izrazio očekivanje da tim putem krene i Hrvatska.

Ne samo zbog posvećenosti međunarodnim pravu, već i zbog toga što, nadamo se, sagledava važnost izgradnje stabilnih dobrosusedskih odnosa sa Republikom Srbijom“, naveo je Selaković u saopštenju.

On je tako odgovorio na izjavu šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana da je priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije neminovnost, navodi se u saopštenju.

Selaković je ocenio da je tom izjavom Grlić Radman „izašao iz okvira zvanične politike EU, koja je po ovom pitanju na statusno neutralnim pozicijama“.

„Srbija, razume se, uprkos željama ministra Grlića Radmana, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, i za to ima čitav niz valjanih razloga, a njeni argumenti čvrsto su zasnovani na međunarodnom pravu, na pravno važećoj Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno na temeljnim principima na kojima počivaju savremeni međunarodni odnosi“, navodi Selaković.

Ministar je ocenio da je pozicija hrvatske diplomatije protivrečna, jer Hrvatska „brani teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine pozivajući se upravo na princip suverenosti i nepovredivosti teritorijalnog integriteta država, a istovremeno Srbiji uskraćuje ista prava, što nije ni principijelno ni dobrosusedski“.

„Principi međunarodnog prava moraju biti univerzalni da bi uopšte bili principi, a svako odstupanje od pravila i prihvatanje presedana zapravo obesmišljava međunarodno pravo i ruši njegove temelje“, kazao je Selaković.

Izvor: N1 Foto: Promo

YOU MAY LIKE