Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 3mph ESE
Humidity: 51%
Pressure: 30.27"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 1 year ago

By admin

SEĆANJE NA JUNAKE: Na Zejtinliku komemoracija Srbima poginulim u Prvom svetskom ratu!

Povodom 106. godišnjice proboja Solunskog fronta u kompleksu srpskog vojnog groblja Zejtinlik održana je komemoracija srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu.

Delegaciju Srbije dočekao je devedesetčetvorogodišnji Đorđe Mihailović, doskorašnji čuvar srpskog groblja.

Komemoraciji su prisustvovali zvaničnici Srbije i Grčke, Republike Srpske, brojna udruženja.

Proboj Solunskog fronta, čemu je hrabra srpska vojska dala najveći doprinos, predstavlja ključni momenat u Prvom svetskom ratu i jedan od najznačajnijih događaja u našoj istoriji, poručila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić na Vojnom groblju Zejtinlik u Solunu.

“Istorija će pamtiti ogromnu hrabrost srpskih vojnika, njihovu veliku ljubav prema otadžbini, veliku želju i volju da se što pre vrate na svoja ognjišta i da svojoj domovini donesu slobodu. Na tome ćemo im biti večno zahvalni”, rekla je Darija Kisić, koja je predvodila državnu komemorativnu svečanost polaganja venaca i odavanja pošte srpskim vojnicima povodom obeležavanja 104. godišnjice proboja Solunskog fronta.

Ona je istakla da su srpski vojnici tada svoje živote dali da bi današnje generacije živele u miru i slobodi, koje su i danas najveće vrednosti koje moramo da čuvamo.

Ministarka Kisić je na Zejtinliku razgovarala sa dugogodišnjim čuvarem ovog groblja Đorđem Mihailovićem, a u Spomen knjigu je upisala: “Srpski junaci, dok postoji Srbija i srpski narod postojaće i zahvalnost za vaš najviši primer junaštva, ljubavi i odanosti prema svojoj domovini i svom narodu. Živela Srbija!”

Na spomen groblju Zejtinliku u Solunu, sahranjeno je više od 21.000 boraca, među kojima 8.000 srpskih vojnika.

Povodom 106 godina od iskrcavanja srpske vojske na Krf, brojna boračka i druga udruženja svake godine dolaze na Vido da odaju poštu stradalima.

Na Krfu je bilo 28 srpskih grobalja, jedno ovde na Vidu. Od 1936. do 1939. godine ekshumirani su posmrtni ostaci i preneti na Vido.

Identifikovano je njih 1.232 i oni su ovde sahranjeni po azbučnom redu. U dva bočna bunkera su tela još 1.502 vojnika kojima se ne znaju imena.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS

YOU MAY LIKE