Chicago, IL
54°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 5mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.92"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
54°F
55°F
57°F
59°F
63°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By admin

SEĆANJE NA 4.317 STRADALIH SRBA U LOGORU U ARADU: Najstariji imao sto jednu, a najmlađi godinu dana!

U Aradu je održana komemorativna svečanost srpskim stradalnicima u Prvom svetskom ratu. Austrougarska monarhija je u zloglasnoj tvrđavi zatočila i stogodišnje starce i bebe.

Više od dvadeset hiljada srpskih interniraca prošlo je kroz strahote koncentracionog logora u aradskoj tvrđavi za vreme Prvog svetskog rata.

Slavoljuv Stojadinović iz “Udruženja potomaka ratnika 1912 – 1918” iz Požarevca kaže da je otkrio posle 92 godine da je njegov čukundeda ostao tu sa snajama.

Svake godine, komemoraciji posvećenoj srpskim stradalnicima, pored državne delegacije Srbije, prisustvuju i predstavnici Rumunije uz vojne počasti.

Državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor navodi da su austrougarske vlasti internirale u tvrđavu hiljade Srba iz Bosne i Hercegovine, Krajine, Slavonije, Bačke, Srema, Banata, ali i sa teritorije okupirane Srbije.

Zamenik gradonačelnika Arada Ilia Keša kaže da je tu stradalo 4.317 ljudi.

“Jedan od najtužnijih trenutaka u istoriji srpskog naroda, prema kojem iskazujemo saosećanje i bliskost”, ističe Keša.

Brojke su daleko veće, mnogi počivaju u reci Moriš, deo na aradskom groblju. Monarhija je podigla spomenik čuvarima i mučiteljima koji su umrli od španske groznice, da i nakon smrti čuvaju srpske stradalnike koji počivaju pored tvđave.

Kolika je okrutnost bila prema zatočenicima aradske tvrđave, koji su bili vojno nesposobni, svedoči i činjenica da je najstarija žrtva bio Jakov Vujičić, koji je imao 101 godinu, dok je Tomo Spremo imao samo godinu dana.

Izvor: RTS Foto: Printscreen RTS

YOU MAY LIKE