Connect with us

aktuelno

SASULA ISTINU U LICE EU: Zbog Ukrajine pucamo sebi u nogu, a ćutali smo na rat u Iraku i Avganistanu!

Published

on

Članica Evropskog parlamenta iz Irske Kler Dejli održala je vatreni govor o krizi u svetu na zasedanju tog tela.

Kler Dejli se osvrnula na istoriju koja nas je naučila da sankcije ne okončavaju vojne sukobe

– Da li će kupovina prljavog američkog gasa sprečiti rat? Neće, naravno jer sankcije nikada nisu doprinele podsticanju promene režima ili okončanja vojnog napada, ali ono što su donele jeste ekonomska devastacija i izolacija, koju će ovog puta platiti narod Rusije, uključujući i one koji protestuju protiv rata ali i svi Evropljani koji se suočavaju sa ogromnim rastom cena energenata, inflacijom i sve nižim životnim standardom. Pričamo o pucanju sebi u noge.

Ona je naglasila i da je lažna empatija prema Ukrajini šuplja priča:

“Nema sumnje da živimo u vremenima katastrofalne krize u kojima su životi nevinih civila žrtvovani u ratovima njihovih gospodara. Da, i u Ukrajini, ali ne samo u njoj. Nigde se ne spominju ilegalni američki ratovi vođeni na teritoriji Iraka i Avganistana, koje ne samo da nismo osudili već smo im se zapravo i pridružili u tome. Ovo me zaista izluđuje jer trošimo milijarde za produženje rata u Ukrajini, umesto da učinimo nešto i sprečimo isti”, zaključila je Kler Dejli.

– Pre sedam nedelja, američki kancelar Šolc je izneo tačnu tvrdnju kada je rekao: “Mir u Evropi ne može biti pobeda protiv Rusije”, a to je upravo ono što mi radimo, iznela je ona.

Ona se osvrnula i i na ulogu NATO-a u Evropi podsećajući na to da Rusija snosi odgovornost za ovaj sukob, ali da se ne može zanemariti ulogu NATO-a, kome su Ukrajinci, gradjani EU i Rusi postali orudje.

– Ono što je potrebno za kraj sukoba jeste da povratimo diplomatsku ulogu promovisanja mira, zaključila je članica Evropskog Parlamenta Kler Dejli.

Izvor: Serbian Times Foto: Printscreen / Twitter

Advertisement