Chicago, IL
63°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 15mph SW
Humidity: 56%
Pressure: 29.68"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
63°F
64°F
66°F
68°F
70°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
64°F / 59°F
68°F / 50°F
57°F / 46°F
57°F / 41°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

ŠAPČANKA U AMERICI VLASNICA NAJVEĆE RIZNICE NARODNE NOŠNJE: Ima preko 3.000 eksponata, a sada je nagrađena i Teslinom medaljom!

Šapčanka Biljana Regan, koja više od 10 godina živi u Vašingtonu, vlasnica je najveće riznice narodne nošnje na američkom tlu – u svojoj kolekciji ima više od 100 narodnih nošnji i oko 3.000 eksponata.

Njenu autentičnu postavku američka publika može da vidi u ambasadi, ali i na brojnim manifestacijama.

Za očuvanje srpske kulture, tradicije i običaja, nagrađena je i Teslinom medaljom.

PROČITAJTE VIŠE:

Nagrada joj je uručena na Konferenciji Tesline fondacije u Njujorku, povodom 80-godišnjice smrti velikog naučnika. U njenoj kolekciji se nalaze i delovi nošnji stari preko 100 godina.

U današnje vreme je jako teško naći bilo koji deo originalne narodne nošnje, ali ja ih nalazim preko interneta. To je jako skupo, nije za svaki džep. Ja to radim iz čiste ljubavi i čista srca – kaže Reganova, koja je predsednica Udruženja za očuvanje balkanskih tradicija u SAD.

Svoje eksponate je prikupljala duže od 10 godina.

Narodna nošnja je lična karta jedne nacije. Istražujem ih uglavnom putem knjiga. Kada dođem u Srbiju, posetim i Etnografski muzej, i recimo da je moja kolekcija kao njihova – kaže Reganova.

Takođe se bavi i restauracijom komada koje otkupi, a to, prema njenim rečima, nije nimalo lak posao.

Amerikanci su više zainteresovani jer njima to nije bilo dostupno, nisu imali prilike da vide tako nešto. Našim ljudima i nije tako interesantno, ali dođu i pogledaju – kaže Reganova.

Dodaje da intenzivno sarađuje sa ambasadom u SAD, kojoj je u svakom pogledu veoma zahvalna.

Po zanimanju sam akušerska sestra, ali pošto u Americi ne priznaju srpske diplome, počela sam da se bavim ovim. Odlučila sam da se bavim nečim što zaista volim, a to je očuvanje srpske kulture i tradicije kroz narodne nošnje – kaže Reganova.

Podseća da je prošle godine priredila izložbu slika modela u srpskim nošnjama, uoči otvaranja srpske rezidencije, a za budućnost, kako kaže, ima velike planove. Vredni predmeti izloženi su u stanu Biljane i Džona Regana, njenog supruga koji joj je velika podrška.

POVEZANE TEME:

OVAJ VRŠČANIN JE MEĐU PET NAJBOLJIH STRANIH UČITELJA U RUSIJI: Otišao je u penziju, ali se vratio da predaje i sada je u konkurenciji za prestižnu nagradu!

POBEDA FUDBALA, TRIJUMF LEPOTE: Srbijada u Milvokiju okupila mlade Srbe iz nekoliko američkih država! (FOTO GALERIJA)

MILANA DOBILA ČETVORKE PRIRODNIM PUTEM: Petrovići imaju po 28 godina, petoricu sinova i svi imaju imena po apostolima!

Izvor: Čikago Dešavanja
Foto: Printscreen YouTube /ZA MEDIA

YOU MAY LIKE