Chicago, IL
55°
Sunny / Wind
6:02 am7:36 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 20mph W
Humidity: 31%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 4
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SatSunMonTueWed
50°F / 36°F
61°F / 41°F
63°F / 52°F
59°F / 39°F
46°F / 37°F

Published 2 years ago

By admin

ŠAMPIONI DVOSTRUKIH ARŠINA: Francuski list ocrnio politiku Zapada ‘radi kako kažemo, a ne kako mi radimo’!

Zapadne zemlje koje su jedine uvele sankcije Rusiji, zbog strateškog preokreta koji je izazvao rat u Ukrajini počinju da shvataju da njihove moralne lekcije više ne čuje većina stanovništva planete, ocenio je pariski list Figaro (Le Figaro).

“Zapad, taj veliki blok industrijalizovanih liberalnih demokratija (Severna Amerika, Evropa, Japan, Južna Koreja, Australija), jedini je uveo sankcije Rusiji, da je kazni za rat koji vodi protiv Ukrajine od 24. februara. Da li to znači da zemlje Afrike, Azije i Latinske Amerike odobravaju invaziju na Ukrajinu? Ne. Zato što su veoma privržene Povelji UN, koja je posvećena suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu svih njenih članica”, piše Figaro.

Francuski list navodi da su te “vanzapadne zemlje”, čiji su mnogi lideri bili obučeni u bivšem Sovjetskom Savezu, zauzele neutralnu poziciju u onome što smatraju porodičnom svađom. Osim toga, te zemlje negoduju zbog moralnih lekcija koje dobijaju sa Zapada smatrajući te lekcije licemernim i sa porukom “Radi kako ja kažem, ne kako ja radim”.

Rusija je od 2014. godine počela najpre tajno a potom otvoreno da vojno podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine u cilju otcepljenja tog dela teritorije.

“Zapadni propovednici su zavapili da je to neprihvatljivo mešanje. Međutim, vanzapadne zemlje su upitale – zar niste to isto uradili kada ste bombardovali Srbiju u proleće 1999. godine, da biste izdejstvovali otcepljenje kosovskih Albanaca”, navodi se u tekstu novinara Figaroa Renoa Žirara (Renaud Girard), poznavaoca prilika na Balkanu.

List dalje piše da je ruski predsednik Vladimir Putin opravdao agresiju navodeći da je u Ukrajini “nacistička vlada, što je laž”. Zapad je odmah osudio “lažljivca” iz Moskve.

Druge zemlje su Zapad ubrzo podsetile na anglosaksonske laži o “oružju za masovno uništenje” koje je Irak navodno posedovao, i što je bilo opravdanje na invaziju Iraka 2003. godine.

Zapad je potom za zauzimanje ukrajinskog grada Marijupolja osudio Ruse za izuzetnu surovost i bezosećajnost prema civilima. Nezapadne zemlje su tada tiho uzvratile – Zar nisu zapadni avioni isto to učinili 2017. godine kad su zauzeli Mosul u Iraku.

“Ukratko, Afrikanci, Azijati i Južnoamerikanci smatraju da je Zapad princ dvostrukih standarda. Zapad rado krši međunarodno pravo kada mu odgovara (kao na Kosovu 1999, u Iraku 2003, u Libiji 2011), ali vrišti kada to rade drugi”, ocenio je pariski list.

Moralne lekcije nisu neshvatljive. Prirodno je da Zapad želi da širi vrednosti koje neguje. Taj psihološki mehanizam je bio na delu već u prethodnim vekovima, kada su kolonijalne sile nastojale da šire hrišćanstvo u Americi, Aziji i Africi.

Međutim, sadašnji “moralizam” je nažalost kontraproduktivan u savremenim međunarodnim odnosima. Jer prva snaga koja ujedinjuje jedan narod je njegov ponos. Danas u svetu nema nijednog naroda koji je spreman da primi lekcije iz inostranstva, dodaje list.

Štaviše, moralna lekcija je zastarelo diplomatsko sredstvo u digitalnom dobu. Ako iranska omladina danas teži zapadnom načinu života, to je zato što su ga upoznali preko interneta.

Evropska komisija je od marta 2022. postala šampion sankcija. Više nije bilo potrebno trgovati sa Rusima, da ne bi finansirali njihov rat. Ali kada su Rusi odlučili da zatvore slavinu za gas, onda je Evropska komisija počela da pominje ucenu, što je detinjasti moralizam.

“Jedino što je trebalo uraditi, bilo je mirno skladištiti energente, uz tajno dopremanje vojne opreme Ukrajini, kako bi se uspostavio uravnoteženi odnos snaga na istočnim granicama Evrope”, dodao je Figaro.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Beta
Foto: Printscreen Twitter @Bundeskanzler

YOU MAY LIKE