Chicago, IL
61°
Cloudy / Wind
6:05 am7:34 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 20mph WSW
Humidity: 65%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 1
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
61°F
59°F
59°F
57°F
55°F
ThuFriSatSunMon
54°F / 43°F
59°F / 39°F
50°F / 37°F
55°F / 41°F
63°F / 50°F

Published 2 years ago

By admin

SAMO UZ DODATNE PROVERE: Država Njujork zabranila oružje na brojnim javnim mestima!

Država Njujork usvojila je zakon o zabrani nošenja oružja na mnogim javnim mestima, uključujući Tajms skver, dok će oni koji žele dozvolu za oružje morati da dokažu svoje veštine pucanja i da državnim zvaničnicima daju profile na društvenim mrežama na pregled.

Ovaj zakon je usvojen na posebnom zasedanju, a njegovo donošenje je podstaknuto prošlonedeljnom presudom Vrhovnog suda, kojom su poništeni stogodišnji njujorški restriktivni zakoni o oružju. Većina konzervativnih sudija Vrhovnog suda presudila je po prvi put u istoriji da Ustav SAD garantuje pravo na nošenje oružja u javnosti radi samoodbrane.

Demokratski lideri Njujorka osudili su presudu Vrhovnog suda, jer veruju da će veći broj vlasnika oružja dovesti do većeg nasilja.

Priznaju da moraju da olabave uslove za izdavanje dozvola kako bi bili u skladu sa presudom, ali će nastojati da zadrže što je moguće više ograničenja u ime javne bezbednosti. Neka od ovih ograničenja će sigurno biti predmet tužbi. Vrhovni sud je presudio da su uslovi za licencu Njujorka, koji su na snazi od 1911. godine, dali državnim zvaničnicima previše diskrecionog prava da uskrate dozvolu.

Demokratska guvernerka Njujorka Keti Hočul sazvala je hitnu sednicu i rekla da su dosadašnji zakoni Njujorka o oružju doveli do toga da Njujork ima petu najnižu stopu smrtnosti od oružja od 50 država.

„Naša država će nastaviti da štiti građane Njujorka, uprkos presudi Vrhovnog suda“, rekla je ona.

„Oni možda misle da mogu da promene naše živote potezom olovke, ali mi takođe imamo olovku“, dodala je.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE