Chicago, IL
63°
Clear
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 3mph E
Humidity: 72%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
59°F
59°F
54°F
55°F
55°F
SatSunMonTueWed
77°F / 64°F
68°F / 57°F
82°F / 64°F
82°F / 64°F
72°F / 55°F

Published 3 years ago

By Antonije Kovačević

SAMO SLOGA HALU SPASAVA: Srbi iz Milvokija sprečili prodaju legendarne Srpske hale i sad volontiraju da bi je renovirali i vratili dugove! (FOTO)

Srpska zajednica u Milvokiju naučila je lekciju i izvukla pouke iz onoga što se dogodilo njihovim zemljacima u Čikagu i nije dozvolila prodaju legendarne Američko-Srpske Hale na način sličan onome kako je nedavno prodata Srpska kuća, dugo godina jedina naša kulturna institucija u ovom delu sveta.

Dana 20.juna na Vanrednoj skupštini crkvene opštine Sveti Sava, u čijem je vlasništvu Američko-Srpska Hala, ubedljivom većinom (394-86) parohijani su glasali protiv prodaje objekta koji je deo istorije, ne samo srpske zajednice, već grada i građana Milvokija u celini.

(VIŠE) NIJE NA PRODAJU: Srbi iz Milvokija sačuvali ono što su preci sagradili (U pozadini crkva Svetog Save)

Naime, u toj su Hali za prethodnih 71 godinu, koliko postoji, gostovale mnoge poznate javne ličnosti, umetnici, a naročito je bila popularna među političarima u predizbornim kampanjama, predsedničkim i kandidatima za guvernere, senatore i kongresmene. Iz te hale je, pored ostalog, u pobedničku trku krenuo i jedan Ronald Regan, čija slika krasi zidove hale, a tu su mitinge držali i govorili američki predsednici Džon Kenedi, Ričard Nikson, Džerald Ford, Džimi Karter, Džordž Buš, Dvajt Ajzenhauer, Bil Klinton…

U samoj Hali nalazi se i spomen zid, na kome su prikazani svi američko-srpski heroji koji su u boj krenuli iz Milvokija i okoline, među kojima i čuveni Lazar (Lance) Šijan, heroj rata u Vijetnamu, čije ime nosi nagrada koja se svake godine dodeljuje najboljim pitomcima Vazduhoplovne akademije SAD (o čemu je Serbian Times pisao OVDE).

U SLAVU HEROJIMA: Ričard Grenel, bivši član Trampovog kabineta, obišao je Srpsku halu tokom predizborne kampanje 2020

Želeli smo da sačuvamo ono što su naši preci sagradili. Znate kako kažu naši stari: “Najlakše je prodati!”. Mi nismo želeli da prodajemo i prihvatili smo na sebe veliku obavezu, jer je Hala u velikim dugovima, koje još uvek sabiramo, a po prvim procenama biće oko milion dolara, kaže gospođa Dara Šever, predsednica Odbora za spas Srpske hale.

POBEDA! Miroslav Mike Jović pored table sa rezultatima glasanja parohijana Svetog Save

Ona ističe da su u pomoć pritekli parohijani, ali i Srbi iz regiona. Prvi zadatak je renoviranje, da bi se Hala osposobila da može da prima goste, zarađuje i bude samoodrživa.

-Počeli smo sa renoviranjem. Svakodnevno se radi u Hali, farba se, postavljaju se pločice, menjaju strujne instalacije, svi su tu volonterski, dobrovoljno, niko ne traži novac. Radovi se ne prekidaju ni vikendom, zapravo, tada je najviše ljudi. Organizujemo i piknike na kojima se skupljaju donacije. na poslednjem velikom pikniku skupili smo preko 100.000 dolara. Ako ljudi nastave ovako da se žrtvuju, verujem da ćemo uspeti da očistimo dugove i vratimo Halu na zdrave noge, ističe naša sagovornica.

I STARO I MLADO PROTIV PRODAJE: Detalj sa jednog od mitinga Srba u Milvokiju

Nakon što se završi renoviranje i dugovi vrate, parohijani će opet na glasanje, da odluče da li će se Hala iznajmiti onome ko ponudi najbolje uslove, ili će srpska zajednica postaviti menadžment koji će ubuduće voditi poslovanje.

-Taj menadžment, ukoliko ga mi budemo izabrali, moraće da bude efikasniji i bolji od prethodnog, koji svoj posao nije radio kako treba, pa je doveo Halu na ove grane. Šta god na kraju da se desi, biće to odluka većine. Iz nečeg lošeg na kraju je izašlo nešto dobro, jer smo ponovo preuzeli stvar u svoje ruke, a srpska je zajednica pokazala da može da bude složna i odgovorna u teškim trenucima, ističe Dara Šever.

Srbi iz Milvokija sledeći veliki piknik organizuju 1.avgusta na imanju pored sabornog hrama Svetog Save, verovatno najlepše srpske svetinje u celoj Americi. Organizatori obećavaju živu muziku, pečenje, specijalitete sa roštilja, domaću rakiju i vino, a biće tu i aktivnosti za decu i celu porodicu.

Pre toga, sutra (petak) sledi još jedna u nizu žurki “Summer Nights”, a u planu su i donatorske večere, kao i razne sportske manifestacije, turniri u košarci i fudbalu, itd.

SVI ZA SPAS SRPSKE HALE: Dara Šever sa suprugom

-Pozivamo i Srbe iz Čikaga i Indijane da dođu i budu naši gosti, neće se pokajati. Mi smo poznati kao pravin domaćini, sigurno će se lepo provesti, a sav novac od hrane i pića ide za renoviranje hale i otplatu dugova, zaključuje na kraju Dara Šever, predsednica Odbora za spas Srpske hale.

FUDBALERI U NEDELJU IGRAJU ZA TITULU

Srbi iz Milvokija su takođe veoma ponosni na svoju fudbalsku ekipu United Serbian, koji su pre nekoliko dana u uzbudljivom meču polufinala Viskonsin fudbalske lige pobedili Hrvatske orlove sa 5-2 i najavljuju veliku podršku svojim momcima koji će se u nedelju 25.jula u finalu boriti za titulu protiv ekipe Milwaukeee Brewers-a.

“Svi na stadion”, poručuju iz United Serbian, a Serbian Times će kao i uvek biti na licu mesta, nadamo se da izvesti o velikoj pobedi srpskih fudbalera.

Tekst: Antonije Kovačervić Foto: Privatna arhiva / Antonije Kovačević / Goran Pikula

YOU MAY LIKE