Chicago
72°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 11mph NE
Humidity: 75%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 1
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 3 months ago

By Antonije Kovačević

SAMI JE SRBIN IZ IRANA: Kao izbeglica prošao pakao, naučio srpski jezik, upisao faks, zaposlio se… samo jedno mu fali da bi bio srećan! (VIDEO)

Tokom velike migrantske krize 2015.godine kroz Srbiju je ušlo više od milion izbeglica sa Istoka. Najveći broj je produžio za Zapadnu Evropu, a oni retki su ostali. Među njima je i Sami Rasouli, čija je porodica iz Avganistana, zbog terora talibana, godinu dana pre njegovog rođenja morala da preseli u Iran.

Ni Sami nije bolje prošao…Kada je imao samo 15 godina i na njega je došao red da krene na dalek i neizvestan put. Sam, bez igde ikoga.

Iako je prvobitno planirao da produži za Nemačku, ipak je odlučio da ostane u Beogradu i nauči jezik jer je, kako kaže, zavoleo ljude i zemlju. Završio je prvo osnovnu školu, zatim i srednju i na kraju postao prvi emigrant koji je upisao Fakultet u Srbiji i trenutno je druga godina na Primenjenoj umetnosti.

Sami je momak za primer, zaposlen je, radi, glumio je u filmu “Južni vetar” a nedavno je imao i svoju prvu izložbu. Kaže da voli Srbiju koja ga je prihvatila kao svoga i da želi u njoj da ostane, te da ne traži ništa više od onoga što ima prosečan građanin Srbije.

PRVA IZLOŽBA: Sami na otvaranju sa prijateljicom, poznatom umetnicom Idom Prester

Međutim, njegov zahtev da dobije azil već sedam i po godina skuplja prašinu u ministarstvu koje o tome odlučuje, zbog čega Sami ne može da ostvari sva svoja prava i živi normalan život.

Pogledajte šta je u ekskluzivnoj i potresnoj ispovesti Sami Rasouli rekao uredniku Serbian Times i Serbian News USA Antoniju Kovačeviću.

AUTOR/VIDEO: Antonije Kovačević FOTO: Privatna arhiva, Ida Prester

Za više ekskluzivnih intervjua i zanimljivih reportaža iz života srpske i balkanske emigracije u SAD i širom sveta zapratite naš Youtube kanal Serbian News USA jednim klikom na OVAJ LINK!

YOU MAY LIKE