Chicago
16°
Углавном облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 16mph NW
Влажност: 63%
Притисак: 30.19"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
39/32°F
48/34°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By admin

SAM IZMERI, SAM PLATI: Povratnici iz Kanade kod Kraljeva prodaju voće i povrće na poverenje (FOTO)

Aleksandar i Nevena Pavlović, upoznali su se i venčali u Kanadi, ali su odlučili da se vrate i život nastave u Konarevu kraj Mataruške banje.

Mladi supružnici poseduju dva imanja u okolini Kraljeva i odlučili su da se bave voćarstvom. Mogli su, doduše, da biraju – da ostanu u Kanadi ili da se vrate na dedovinu. Konačan izbor je pao pre nešto više od 7 godina.

“Mi smo proveli neko vreme u Kanadi. Bilo je to kratko vreme, ali dovoljno da shvatimo i zapitamo šta u životu hoćemo. Onda smo se vratili u Srbiju, ja sam se zaposlio u lokalnoj firmi i tu radio skoro 7 godina. Nisam ni tu video sebe…supruga je radila kao frizerka, i nekako smo uporedo sa poslom, počeli da sadimo voće, da se bavimo poljoprivredom, i shvatio sam da time hoću da se bavim. Sam sam svoj gazda, imam neki svoj mir”, kaže Aleksandar.

Da bi dopunili prihode, odlučili su se na nesvakidašnji korak – prodaju na poverenje. Samo će ih prvi prolaznici zateći rano ujutru ispred kuće, kako dopunjavaju gajbe tek ubranim plodovima. Imaju i previše posla u toku dana u voćnjacima i plastenicima, da bi se tu zadržavali.

“Desilo se da je rodilo dosta povrća, a i voće u isto vreme, pa nismo mogli da boravimo tu i uslužujemo narod, već smo došli na ideju da se kupci sami služe…sami da izmere i ubace novac u sanduče…pokazalo se lepo, ljudima je to zanimljivo”, kaže Nevena Pavlović.

Polica sa namirnicama je u prometnoj ulici. Osim komšija, kupci su i oni koji idu u Matarušku banju.

“I da neko uzme, nije problem, možda je nekom baš trebalo…”, kaže Nevena.

Mladi supružnici sa dvogodišnjom ćerkicom Ljubicom, veći deo dana provode u voćnjacima u selu Roćevići. Na dva hektara imaju više od 1200 stabala raznog voća.

Šljiva je rodila odlično i prvi put su otkupljivačima predali veće količine. Mnogo su vremena, truda i novca uložili u mlade zasade voća.

“Sav višak novca se ulaže tu. Iskreno se nadamo da će to jednog dana da se isplati, nadam se uskoro”, kaže domaćin.

Pavlovići očekuju i prinovu, jer je Nevena u petom mesecu trudnoće. Poruke podrške stižu sa svih strana, neretko i od mušterija, koji ih ostavljaju uz novac, u poštanskom sandučetu.

Izvor: RTS Foto: Printscreen @RTS

YOU MAY LIKE