Chicago
63°
Clear
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 7mph SE
Humidity: 78%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
70/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

SADA JE ZVANIČNO: Nemačka odobrila zakon o dvojnom državljanstvu, evo ko može da dobije pasoš!

Vlada Nemačke odobrila je u sredu dugo očekivani zakon o modernizaciji propisa o državljanstvu, kojim se dozvoljava dvojno državljanstvo.

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer je na konferenciji za medije rekla da će predloženi zakon pojednostaviti proces naturalizacije i omogućiti dvojno ili višestruko državljanstvo za imigrante.

„Uvodimo moderan zakon o imigraciji koji bi bolje služio našoj modernoj i raznolikoj zemlji. Novi zakon o državljanstvu jedna je od najvažnijih reformi naše koalicione vlade. Veoma mi je drago što to sada implementiramo“, rekla je ona.

Prema predloženom zakonu, imigranti će imati pravo na nemačko državljanstvo posle pet godina boravka u zemlji, umesto dosadašnjih osam godina.

Za strance koji su pokazali izuzetna akademska ili profesionalna postignuća, a dobro govore jezik, ovaj period će biti smanjen na tri godine.

PROČITAJTE VIŠE:

Zakon će omogućiti imigrantima da imaju dvojno ili višestruko državljanstvo, što trenutno nije moguće za većinu njih.

Deca roditelja stranaca rođena u Nemačkoj moći će da steknu nemačko državljanstvo ako barem jedan roditelj legalno živi u zemlji najmanje pet godina. Ova deca će moći i da zadrže državljanstvo svojih roditelja.

Trenutno više od 12 miliona ljudi u Nemačkoj, oko 14 odsto ukupne populacije, nema nemačko državljanstvo. Prema zvaničnim podacima, njih oko 5,3 miliona živi u zemlji najmanje 10 godina.

Reforma zakona o nemačkom državljanstvu bila je centralni deo koalicionog sporazuma, kada su pre dve godine Socijaldemokrate, Zeleni i liberalne Slobodne demokrate formirale koalicionu Vladu.

Kancelar Olaf Šolc je više puta rekao da bi ubrzanje procesa naturalizacije, omogućavanje višestrukog državljanstva za imigrante, poboljšalo integraciju, društveno i političko učešće.

Za predloženi zakon potrebno je odobrenje parlamenta, a očekuje se da će se o njemu raspravljati u Bundestagu posle letnje pauze.

POVEZANE TEME:

NIŠKI LEKARI IZVELI NEMOGUĆE: Deki Zoranu spasli odsečenu šaku, operacija je trajala 6 i po sati! (FOTO)

DIMITRIJE VOJNOV ZA TIMES: Novo srpsko glumačko čudo dolazi iz Čikaga!

“NE BRINI, SNIMA SE ZA DOBRO SVIH NAS”: Srpska policija počela da koristi kamere na uniformama!

Izvor: N1
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE