Chicago
72°
Partly Cloudy
5:18 am8:17 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 4mph NE
Humidity: 50%
Pressure: 30"Hg
UV index: 5
WedThuFri
81/64°F
81/63°F
77/61°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

SADA JE ZVANIČNO: Džo Bajden potvrdio kandidaturu za novi mandat, evo ko su protivkandidati!

Predsednik Džo Bajden objavio je da će se kandidovati za reizbor 2024. Pitanje je da li će Amerikanci biti spremni da još jedan mandat povere najstarijem predsedniku do sada, koji ima 80 godina.

Bajden je svoju kandaturu objavio u u videu, u kojem kaže da je njegov posao da brani američku demokratiju. Počinje slikama iz napada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa na Kapitol SAD 6. januara 2021.

„Kada sam se kandidovao za predsednika pre četiri godine, rekao sam da smo u borbi za dušu Amerike i još uvek smo“, rekao je Bajden. “Hajde da završimo ovaj posao. Znam da možemo”.

Bajden je opisao republikansku politiku kao “pretnju američkoj slobodi”, i obećao da će se boriti protiv ograničenja prava žena, socijalnog osiguranja, i drugih zabrana.

Njegov glavni republikanski protivnik mogao bi da bude bivši predsednik Donald Tramp, koji je još ranije objavio kandidaturu.

Otkako je predsednik, Bajden je uspeo da dobije odobrenje Kongresa za milijarde dolara pomoći tokom pandemije, za novu infrastrukturu, ali se borio i sa rekordno visokom inflacijom.

Bajdenove godine čine njegovu kandidaturu za reizbor istorijskom, i rizičnom za Demokratsku stranku, kojoj će biti teško da održi većinu u Senatu, gde se 2024. bira trećina senatora. Demokrate su sada manjina u Predstavničkom domu.

Takođe, Bajdenov rejting je sada samo 39 odsto, pokazuje istraživanje Rojtersa i Ipsosa od 19. aprila. Među nekim Amerikancima postoji velika zabrinutost oko njegovih godina – imao bi 86 godina do kraja budućeg drugog mandata, skoro deceniju više od prosečnog životnog veka muškarca u SAD.

Prema toj anketi, 59 odsto demokrata reklo je da fraza “Bajden je prestar da radi u vladi” dobro opisuje predsednika.

Lekari su Bajdena, koji ne pije alkohol i vežba pet puta nedeljno, proglasili “sposobnim za dužnost” posle pregleda u februaru. Bela kuća kaže i da je dovoljno mentalno sposoban za težak posao.

Bajdenu će se u kampanji za 2024. pridružiti aktuelna potpredsednica Kamala Haris.

PROČITAJTE VIŠE:

Ko će biti protivkandidati?

Malo je verovatno da će aktuelni predsednik imati veliku konkurenciju unutar svoje partije. Niko od demokrata još nije pokazo interesovanje da mu bude protivkandidat.

Potencijalni i deklarisani republikanski predsednički kandidati počeli su da pripremaju svoje kampanje za izbore 2024. oko smanjenja državne potrošnje zbog visoke inflacije, ograničavanja abortusa, kriminala u gradovima kojima upravljaju demokrate i ilegalne imigracije.

Dvojica vodećih republikanskih kandidata, Tramp i guverner Floride Ron Desantis, žele da ograniče pristup trans dece sportskim timovima i medicinskoj nezi, i ograniče način na koji se u školama uči o LBGTQ pitanjima, istoriji ropstva i rasnim razlikama.

Nakon što je 2020. izgubio od Bajdena, Tramp je odbio da prizna poraz, lažno tvrdeći da je bilo izborne prevare.

Njegove pristalice upale su u zgradu Kongresa u Vašingtonu 6. januara 2021, ali nisu uspele da zaustave potvrdu Bajdenove pobede u Kongresu.

POVEZANE TEME:

STEŽE SE OBRUČ OKO HANTERA BAJDENA: Pojavio se novi važan svedok, Bela kuća negira uticaj!

VRHOVNI SUD ODLUČIO: Pilula za abortus ostaje dostupna u SAD!

ULJEZ U BELOJ KUĆI: Radoznali dečačić se provukao kroz ogradu i ušao u dvorište predsedničke rezidencije!

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen Instagram @joebiden

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
PRIJATELJI PORODICE UBIJENE DEVOJČICE IZ FRANCUSKE: "Hteli su da im deca odrastaju u sigurnoj okolini.."