Chicago
66°
Rain
6:42 am6:41 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 89%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
WedThuFri
66/63°F
68/61°F
70/61°F

Published 1 year ago

By admin

ZAPAD UVODI NOVI PAKET SANKCIJA: “Poslati Rusiju u potpunu izolaciju”

Sjedinjene Države i njihovi saveznici u sredu će objaviti novu rundu sankcija protiv Rusije, prenela je agencija Rojters pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

Sankcije će obuhvatiti zabranu svih novih investicija u Rusiji, pooštravanje restrikcija finansijskim institucijama i državnim preduzećima u toj zemlji, te kaznene mere protiv zvaničnika ruske vlade i njihovih porodica, naveo ja taj izvor.

“SAD će sutra, u koordinaciji sa G7 i EU, ubjaviti dodatni sveobuhvatni paket sankcija kojima će biti nametnute značajne posledice Rusiji i koje će je poslati u dalju ekonomsku, finansijsku i tehnološku izolaciju”, dodao je izvor Rojtersa i ocenio da će kaznene mere dovesti do “degradacije ključnih instrumenata ruske državne moći, nametnuti žestoku i neposrednu ekonomsku štetu Rusiji i osigurati odgovornost ruske kleptokratije koja finansira i podržava Putinov rat”.

Evropska komisija predložila je u utorak nove sankcije protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, među kojima je i zabrana uvoza uglja iz Rusije, te zabrana ulaska ruskih brodova u luke zemalja članica Evropske unije. Iz komisije je takođe saopšteno da se radi na zabrani i uvoza nafte.

“Svi smo videli jezive prizore iz Buče i drugih područja koja su ruske trupe nedavne napustile. Ta zverstva ne mogu i neće ostati bez odgovora“, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“Četiri paketa sankcija imaju teške posledice i ograničili su političke i ekonomske opcije Kremlja. U svetlu događaja, potrebno je da dodatno pojačamo pritisak”, poručila je fon der Lajen u govoru postavljenom na Tviter.

Fon der Lajen je rekla da predlog predviđa zabranu uvoza uglja iz Rusije, u iznosu od 4 milijarde eura godišnje, te punu zabranu na transakcije sa četiri ključne ruske banke, među kojima je i druga po veličini, VTB.

“Radimo na dodatnim sankcijama, uključujući i zabranu uvoza nafte, i razmatramo neke ideje koje su iznele članica kao što su porezi ili posebni platni računi””, najavila je predsednica EK.

EU će takođe ruskim brodovima zabraniti pristup lukama na teritoriji unije, mada će biti izuzeća za poljoprivredne i prehrambene proizvode, kao i za humanitarnu pomoć i energente.

Brisel će takođe zabraniti ruske i beloruske transportne kompanije, kao i prodaju kvantnih kompjutera, poluprovodnika, osetljive mehanike i saobraćajne opreme Rusiji, u vrednosti od 10 milijardi eura godišnje.

Biće zaustavljen i uvoz drveta i cementa iz Rusije, kao i morskih plodova i pića, u iznosu od oko 5,5 milijardi eura godišnje.

Izvor: Glas Amerike Foto: Printscreen YouTube, Twitter

YOU MAY LIKE