Connect with us

aktuelno

SAD ILI NIKAD: Zahtev za Rezolucijom o ustaškom genocidu nad Srbima

Published

on

Pod sloganom „Sad ili nikad“ Udruženje logoraša Jasenovca, Subnor i Zajednice udruženja žrtava Drugog svetskog rata zahtevaju od Skupštine Srbije usvajanje Rezolucije o ustaškom genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u periodu 1941-1945. godine, kao i ustanovljavanje Dana genocida nad Srbima u 20. veku.

Sredinom marta Narodnoj Skupštini Republike Srbije dostavljen je Predlog Rezolucije o ustaškom genocidu Nezavisne Države Hrvatske (NDH) nad Srbima, Jevrejima i Romima (1941- 1945), kao i zahtev da se 28. april proglasi za Dan genocida nad Srbima u 20. veku, a povodom 80 godina od početka ustanka srpskog naroda protiv fašizma, kao i ujedno 80 godina od uspostavljanja NDH, odnosno početka genocida.

U dopisu predsedniku Skupštine Republike Srbije Ivici Dačiću, koji su potpisali predsednik Udruženja logoraša Jasenovac Slavko Milinović, predsednik Subnora Srbije general major Vidosav Kovačević i predsednica Zajednice udruženja žrtava Snežana Dragosavljević, sugeriše se da se predložena Rezolucija usvoji po hitnom postupku do 22. aprila, na Dan proboja Jasenovca.

KAMENI CVET: Spomenik žrtvama koje je izradio Bogdan Bogdanović.

Ukazujući da za razliku od do sada dva puta bezuspešno podnošenog Predloga ove Rezolucije, 2016. i 2017., zbog nepostojanja skupštinske većine, u ovom sadašnjem Predlogu, koju je inače sačinio tim međunarodnih eksperata, ističe se da je sada prilika za usvajanje jednog ovakvog dokumenta jer Skupština ima apsolutnu većinu koja bi to podržala.

U dopisu se navodi da su za jednu ovakvu rezoluciju povoljne i međunarodne okolnosti i podseća da je austrijska vlada 2018. usvojila zakon kojim je zabranila upotrebu ustaških obeležja povodom manifestacije u Blajburgu, a zatim i da je Svetski jevrejski kongres iz Njujorka zatražio od Hrvatske da osudi genocid u Jasenovcu i samu NDH.

Takođe se podseća i da je Koordinacija jevrejskih opština Hrvatske, uz podršku antifašističkih organizacija i drugih etničkih zajednica, podnela ove godine zvaničan zahtev Vladi i Saboru Republike Hrvatske za donošenje Zakona o zabrani upotrebe ustaškog pozdrava „Za dom spremni” i ustaških simbola.

“ZA DOM SPREMNI”: Bio je ustaški ekvivalent nacističkom pozdravu „Zig hajl”

U dopisu se narodni poslanici takođe podsećaju da je i Kongres SAD, 2019., usvojio sličnu rezoluciju koja se odnosi na genocid nad Jermenima, zatim i na UN Rezoluciju o holokaustu usvojenu 2005.g., na zahtev Izraela, kao i na odluku svetske organizacije da se dan oslobođenja Aušvica, 27. januar 1945.g., proglasi Međunarodnim danom holokausta koji danas UN i 95 zemalja sveta obeležavaju.

I, na kraju, dopis podseća da su i Institut za holokaust „Šem Olam” iz Izraela i Međunarodna ekspertska grupa GH-7 bili pokrovitelji donošenja Jerusalimske deklaracije o Jasenovcu, 19. novembra 2019.g., a i da je Republika Srpska još 2016.g., usvojila Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima.

PROČITAJTE JOŠ:

NEMA VIŠE ‘ZA DOM SPREMNI’: Zatvor za ustaške i četničke simbole u Hrvatskoj!

DUH ZLA ŽIVI I DANAS: 80 godina od proglašenja NDH, najveće sramote u istoriji Hrvatske!

KOŠARE, TERMOPILI NAŠEG DOBA: Na današnji dan 1999. počela ofanziva NATO i OVK terorista!

Podršku usvajanju Rezolucije o ustaškom genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima podržali su i mnogi domaći i strani intelektualci i organizacije, među kojima akademik Ljubodrag Dimić, akademik Vasilije Krestić, akademik Jelena Guskova, istoričar Mirko Galaso sa Univerziteta Udine u Italiji, Institut za holokaust iz Izraela, Institut za Jasenovac iz Njujorka i drugi.

Izvor: RTS Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Advertisement