Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SSE
Humidity: 91%
Pressure: 30.14"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

“S VEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADŽBINU”: Iza ikone Svetog Save pronađen dugo čuvani srpski simbol! (FOTO, VIDEO)

U okviru restauracije ikona u Crkvi Svetog Đorđa u Knjaževcu, neočekivano otkriće je zabeleženo – zastava Timočke brigade JVuO, koja je služila u sastavu Knjaževačkog korpusa tokom Drugog svetskog rata, pronađena je iza ikone Svetog Save.

Tokom procesa pažljive restauracije ikona u ovoj crkvi, restauratori su otkrili staru i izuzetno očuvanu zastavu koja je bila sakrivena iza ikone Svetog Save.

Nakon bližeg ispitivanja i analize, identifikovana je kao zastava Timočke brigade JVuO, jedne od ključnih jedinica Knjaževačkog korpusa tokom Drugog svetskog rata.

Zastava, koja je očigledno bila pažljivo skrivena i sačuvana, svedoči o hrabrosti i doprinosu lokalnih boraca tokom ratnih godina.

Pretpostavlja se da je zastava bila sakrivena nakon završetka Drugog svetskog rata kako bi se zaštitila od mogućih konfiskacija ili uništenja. Njeno neočekivano otkriće donosi novu dubinu razumevanju istorijskog nasleđa ovog regiona.

Arheolozi, istoričari i stručnjaci za kulturnu baštinu su već počeli istraživanje i analizu zastave, kako bi dobili bolji uvid u njenu istorijsku i simboličku vrednost.

Da podsetimo, sa crkve Svetog Đorđa u Knjaževcu pre četiri dana su skinuta zvona sa zvonika radi dalje reparacije i popravke.

POVEZANE TEME:

“U SRCU BALKANA, ZEMLJA PONOSNA”: Pitali smo veštačku inteligenciju da napiše pesmu o Srbiji, a ovo je rezultat!

NAPUŠTENA USRED SRBIJE: Crkva stara 1.000 godina krije tajnu kralja Ričarda Lavljeg Srca i Atile Biča božjeg! (FOTO)

PRESTONICA TOLERANCIJE: Kako je Beograd dobio prvi budistički hram u Evropi! (FOTO)

Izvor: Objektiv
Foto: Printscreen Instagram @dnevnadozabeograda/ Kulturna stranica

YOU MAY LIKE