Chicago
28°
Sunny
7:01 am5:06 pm CST
Feels like: 18°F
Wind: 16mph WNW
Humidity: 55%
Pressure: 30.24"Hg
UV index: 0
FriSatSun
10/7°F
39/32°F
39/27°F

Published 10:21

By admin

RZAV SE VRATIO IZ MRTVIH: Кiša napunila reku sa 200 litara vode u sekundi, konačno dobre vesti za Zapadnu Srbiju!

Кiša koja juče i danas pada na teritoriji Zapadne Srbije konačno je poboljšala hidrološku situaciju na sisrtemu Rzav, sa kog se vodom snabdeva pet loklanih samouprava u kojima je usled suše i nestašice vode uvedena vanredna situacija.

„Padavine su uticale na vodostaj Rzava, tako da već danas imamo 200 sekundnih litara vode više u odnosu na juče. Primera radi, juče je na vodozahvatu bilo 380 litara a danas već 550. To se odrazilo i na količinu vode koju distribuiramo do potrošača. Čačak je juče imao 203, a danas 300 litara, Požegi ide 84, Arilju 42, Lučanima 60 i Gornjem Milanovcu 70“, rekao je za RINU Zoran Barać direktor JP „Rzav“.

Nakon što se voda distribuira do lokalnih samouprava, o njenoj daljoj raspodeli i eventualnoj promeni plana restrikcija odlučuju lokalna javna preduzeća.

„Nikad se željnije nije iščekivala kiša u našem kraju. Ukoliko se padavine nastave kako je to i najavljeno steći će se uslovi da umanjimo restrikcije vode u najugroženijim delovima. To bi značilo da će visinska sela dobiti vodu na nekoliko sati dnevno. Reagovaćemo u skladu sa situacijom i vremenskim prilikama, za koje se nadamo da će konačno rešiti problem dugotrajne suše koja nas je zadesila“, izjavio je Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje.

Usled nestašice vode vanredna situacija je i dalje na snazi u Čačku, Gornjem Milanovcu, Arilju, Požegi i Lučanima.

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)