Chicago, IL
48°
Clear
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 9mph S
Humidity: 58%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
45°F
43°F
41°F
41°F
41°F
WedThuFriSatSun
57°F / 39°F
48°F / 34°F
36°F / 23°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

RUSKI MEDIJI: Prvi dobrovoljci iz Srbije počeli borbenu obuku u regionu Zaporožje (VIDEO)

Prvi srpski dobrovoljci u regionu Zaporožje počeli su da prolaze borbenu obuku u regionu u sklopu Dobrovoljačkog bataljona Sudoplatov, javila je agencija RIA Novosti.

„Srpski dobrovoljci, zajedno sa borcima iz Rusije, učestvuju u svim borbenim vežbama na jednom od terena za obuku regiona Zaporožje za dalje učešće u specijalnoj vojnoj operaciji“, navodi se.

„Došli smo da podržimo braću Ruse, kao što se dobro sećamo događaja koji su se odigrali u Jugoslaviji devedesetih godina. Sećamo se nepravde koju je NATO pokazao prema Srbiji i situaciji na Kosovu. Stoga smo došli da podržimo ruski narod u njihovoj upravoj borbi“, rekao je za RIA Novosti jedan od srpskih dobrovoljaca sa oznakom „Dunav“.

„Ono što se dešava u Ukrajini su naša slovenska braća, ali, nažalost, oni su okupirani i zapravo su oružje u rukama Zapada protiv Rusije“, dodao je. Kako je saopšteno iz Dunava, srpski narod je svestan događaja koji se odvijaju u CVO zoni i većina građana Srbije prati šta se dešava.

Srpski borac sa pozivnim znakom „Sava“, kaže za RIA Novosti da u dobrovoljačkom bataljonu postoji bratski odnos prema Srbiji – „ruski saborci po oružju“, postoji „potpuno međusobno razumevanje i jedinstvo stavova“.

„Sada nam je glavni cilj da budemo zajedno sa našom ruskom braćom, da učimo, treniramo i usvajamo iskustvo naše braće“, rekao je Sava odgovarajući na pitanje šta su ciljevi učešća u sukobu i koliko dugo on i njegovi saborci planiraju da ostanu.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

„Bićemo ovde dok se rat ne završi. Koliko god je potrebno“, rekao je borac.

Podsetimo, ruska agencija TASS pisala je još u petak da su se srpski dobrovoljci pridružili bataljonu Pavel Sudoplatova, koji se formira u Zaporoškoj oblasti, rekao je vršilac dužnosti guvernera regiona Jevgenij Balicki.

Kako je kazao ovi srpski dobrovoljci su u svojoj zemlji služili u vojnoj policiji i majstori su borilačkih veština.

Bataljon „Pavel Sudoplatov“ je uključio dobrovoljce iz bratske Srbije, koji su stigli u Zaporošku oblast da štite naše granice, napisao je Balicki on na svom Telegram kanalu.

„Momci iz Beograda su prave patriote. Naša braća po oružju su stigla u Zaporošku oblast, iako zakoni Srbije zabranjuju njenim građanima da učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji. Danas su prvi put stali rame uz rame sa našim momcima, dokazujući svoju privrženost Rusiji i spremnost da se bore protiv nacizma“, rekao je on, prenosi TASS.

Podsetimo takođe, da prema Krivičnom zakonu Srbije za učešće u oružanim sukobima propisana kazna zatvora je od šest meseci do pet godina, a kazna se penje na osam godina ako je delo učinjeno u sastavu grupe.

Za organizovanje odlaska kazna iznosi do deset godina zatvora.

Više osoba je prethodnih godina osuđeno zbog učešća u raznim oružanim sukobima.

POVEZANE TEME:

PENTAGON OBUČAVA UKRAJINCE: U SAD počinje trening za korišćenje sistema Patriot!

IZJAVOM O SMRTI CIVILA IZAZVAO BES: Savetnik Volodimira Zelenskog podneo ostavku!

POSLE DUGE I KRVAVE BORBE: Rusija objavila da je zauzela grad Soledar!

Izvor: Danas
Foto: Printscreen YouTube / Расследования и портреты

YOU MAY LIKE