Chicago
66°
Sunny
5:16 am8:21 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 68%
Pressure: 30.03"Hg
UV index: 0
MonTueWed
79/61°F
70/57°F
70/57°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

RUSKI HEROJ `99 DAO ŽIVOT ZA SRBIJU: Vatilijevo telo nikada nije nađeno na Košarama, sad dobio ulicu na Zlatiboru!

Da se heroji jednom rađaju, ali žive zauvek najbolje dokazuje i primer ruskog vojnika, Vitalija Glebovič Bulaha, koji nije štedeo sebe ni svoj život i ratne 1999. godine stigao je na Kosovo i Metohiju. Odmah se stavio na raspologanje Vojsci Jugoslavije i bio deo krvave borbe za Košare. Međutim, on je u toj borbi i nastradao. Iako duže od dve decenije nije među živima ovog junaka Srbija se i dalje seća, a u opštini Čajetina dobio je i ulicu sa svojim imenom. Svečanom otvaranju prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Bocan – Harčenko.

-Ne radi se o materijalnim stvarima, ovo je pokazatelj odnosa dva naroda, i to se ne može oceniti. Otvaranje ulice stradalom vojniku je odnos Zlatiboraca i nas što je jako cenjeno. Ovo je odluka jednog naroda – kazao je N.E ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je dodao da je zahvalan na pomoći i saosećanju koje su Zlatiborci uputili ka ratom pogodjenim gradovima na istoku Ukrajine.

-Nijednog trenutka nismo imali sumnje u podršku i ljubav srpskog naroda, prepoznali ste teške trenutke i stradanje naroda i genocida u Donbasu. U Srbiji, u našem duhovnim dugim vezama postoji ljubav i postoji zelja da se iskaže pomoć – dodao je Harčenko.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, ističe da su Srbija i Rusija uvek bile i biće dve prijateljske i bratske zemlje. Kao i da je Rusija, uz Kinu, jedini veliki prijatelj Srbije u svetu, što se, kako je naveo, pokazalo kroz istoriju. Veliki ekonomski i politički partner, ali i glavni zaštitnik naših vitalnh nacionalnih interesa.

-Naša poruka jeste da je budućnost na istoku, a ne na zapadu. Na ovaj način štitimo interese Srbije i pružamo ruku prijateljstva i čuvamo tradiciju i ne smemo je narušiti i prekinuti. U nekom narednom periodu sigurno će opština Čajetina podići jedan spomenik ovoj Ruskoj jedinici koja je došla na prištinski aerodrom tokom jula 1999. godine i da se malo osvetli kroz ovaj spomenik ta akcija i doprinos te jedinice koja je u teškim trenucima uradila veliku stvar za srpski narod na Kosovu – kazao je Milan Stamatovć, predsednik opštine Čajetina.

Vitalij Glebovič Bulah je rođen 2. maj 1965. godine u selu Smidoviči u Habarovskom okrugu. U Omsku je završio vojnu školu 1990. godine. Učestvovao je u ratu u Azerbejdžanu. Nikada nije utvrđeno šta se tačno desilo sa njim, niti je njegovo telo pronađeno. Kasnije je na albanskoj televiziji emitovan snimak na kojem se vidi telo krupnog muškarca u uniformi Vojske Jugoslavije, kao i pripadnik terorističke Oslobodilačke vojske Kosova koji pokazuje ličnu kartu sa imenom Bulaha Vitalija Gleboviča.

PROČITAJTE VIŠE:

U PAKLU KOŠARA FERENC JE BIO SPREMAN DA POGINE ZA SRBIJU! U borbi ostao težak invalid, a sad prima socijalu od 7,500 dinara i to samo 9 meseci godišnje(?!)

VOJISLAV JE NAJMLAĐI JUNAK SA KOŠARA: Imao je 10 gelera u glavi, godinu dana bio slep, a evo kako je spasen!

HEROJ SA KOŠARA IZGUBIO DVE ĆERKE: Sada sa osmočlanom porodicom živi bez struje i vode! (VIDEO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)