Chicago, IL
54°
Cloudy
7:06 am4:19 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 13mph S
Humidity: 87%
Pressure: 29.65"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
54°F
54°F
52°F
54°F
54°F
SunMonTueWedThu
36°F / 25°F
37°F / 30°F
37°F / 25°F
37°F / 30°F
46°F / 34°F

Published 2 years ago

By admin

‘RUSKE PLESAČICE’ POSTALE UKRAJINSKE: Britanska Nacionalna galerija promenila naziv remek dela slikarstva! (FOTO)

Britanska Nacionalna galerija promenila je naslov Degaove slike “Ruske plesačice” u “Ukrajinske plesačice“, sa obrazloženjem da time naslov slike čini bližim njenoj temi. Ovaj potez bio je ujedno i poziv drugim kulturnim institucijama da preispitaju „lenja“ tumačenja ili pogrešno označavanje ukrajinske umetnosti i nasleđa, piše Gardijan.

Nakon poziva Ukrajinaca na društvenim mrežama, galerija je saopštila da je promenila naslov dela francuskog impresioniste sa početka 20. veka.

Reč je o pastelu koji prikazuje trupe igračica, kojima je umetnik bio fasciniran videvši ih kako nastupaju u Parizu. Žuta i plava – ukrajinske nacionalne boje primetne su na trakama za kosu koje nose igračice i u vencima.

Portparol Nacionalne galerije rekao je da je naslov ove slike “tema diskusije dugi niz godina i pokriven je u naučnoj literaturi”

“Međutim, došlo je do povećanog fokusa na nju tokom prošlog meseca zbog trenutne situacije, pa smo stoga smatrali da je prikladan trenutak da ažuriramo naslov slike kako bi bolje odražavao temu”, rekao je portparol Nacionalne galerije.

Pre nekoliko nedelja, član odeljenja za obrazovanje galerije je istakao problem, dok je Ukrajinac koji živi u Londonu takođe koristio Instagram da to učini. Među onima koji su pozdravili potez Nacionalne galerije bila je Marija Kaščenko, osnivač i direktor Umetničke jedinice u Ukrajini, koja prikazuje nove umetnike, uključujući 21 ukrajinskog umetnika u ovom trenutku.

“Razumem da je termin ‘ruska umetnost’ postao jednostavan krovni termin koji je bio koristan, ali sada je zaista važno da se stvari isprave. Kao Ukrajinka, u prošlosti bih se susrela sa vremenima kada su me zvali Ruskinja, ili gde je ukrajinsko nasleđe opisano kao rusko”, rekla je ona.

Kritike na račun kulturnih institucija Ujedinjenog Kraljevstva takođe su stigle od Olesje Hromejčuk, direktorke Ukrajinskog instituta u Londonu, koja je prošlog meseca napisala za nemački časopis Der Spiegel: “Svako putovanje u galeriju ili muzej u Londonu sa eksponatima o umetnosti ili bioskopu iz SSSR otkriva namerno ili samo lenjo pogrešnu interpretaciju regiona kao jedne beskrajne Rusije; slično kao što bi to želeo da vidi sadašnji predsednik Ruske Federacije. Kustosi nemaju problem da jevrejsku, belorusku ili ukrajinsku umetnost i umetnike predstavljaju kao ruske. U retkim prilikama kada Ukrajinac nije predstavljen kao Rus, on ili ona bi mogli biti predstavljeni kao ‘rođeni u Ukrajini’, kao što je to bio slučaj sa filmskim rediteljem Oleksandrom Dovženkom, na jednoj od velikih izložbi o revolucionarnoj umetnosti u Londonu.”

Iz Nacionalne galerije su za Gardijan rekli da se nastavlja istraživanje o slikama u njenoj kolekciji i da su se informacije o njenim delima ažurirale po potrebi i kada su nove informacije izašle na videlo. Portparol Nacionalne galerije portreta rekao je da je galerija zatvorena dok je prošla kroz veliku transformaciju, ali kao deo projekta “Inspiring People” pregleda interpretaciju svakog dela koji će biti izložen na vreme kada se ponovo otvori sledeće godine.

Osvrćući se na akcije preduzete u vezi sa Degaovim radom, portparol je dodao: Takođe smo veoma otvoreni za dobijanje povratnih informacija od javnosti o određenim radovima i redovno odgovaramo na komentare koje deli naša publika, uključujući i one na društvenim medijima!”

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nedeljnik
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE