Chicago, IL
68°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 47%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 7
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
68°F
66°F
66°F
64°F
63°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
84°F / 64°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

RUSIJA RASPOREDILA NUKLEARNO ORUŽJE NA GRANICI SA FINSKOM: Ozbiljna opomena za NATO članice!

Ruska vojska rasporedila je taktičko nuklearno oružje duž svoje granice sa Finskom!

Operativno-taktički sistemi Iskander-M raspoređeni su u pograničnoj oblasti Karelija, navodi Izvestija, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Rusije. Sposobni da ispaljuju i krstareće i balističke rakete, uključujući i projektile sa nuklearnom bojevom glavom, Iskanderi čine deo zasebne raketne brigade koja je nedavno postala deo novostvorenog Lenjingradskog vojnog okruga.

-Lenjingradski vojni okrug čine i 11. i 14. armijski korpus koji se baziraju u Kalinjingradskoj i Murmanskoj oblasti – rekli su izvori Izvestija.

Finska je u aprilu prošle godine, podsetimo, pristupila NATO i napustila neutralni status, a bivši komandant Baltičke flote admiral Vladimir Valuev rekao je da je formiranje raketne brigade odgovor Moskve na taj potez zapadnog suseda.

Sada je granica Rusije sa zemljama NATO povećana za skoro 1.300 km dok zapadna alijansa ima najveću artiljeriju u Evropi koja se sastoji od 1.500 cevi iliti 700 haubica i 700 minobacača velikog kalibra, ali i 100 raketnih sistema.

Krajem prošle godine Finska je potpisala sporazum o saradnji u oblasti odbrane sa Sjedinjenim Američkim Državama. Američkim trupama je na raspolaganju 15 objekata i zona u kojima mogu da skladište vojnu opremu i municiju. To uključuje četiri vazdušne baze, vojnu luku i železnicu na severu zemlje. Skladišta vojne opreme biće smeštena duž ruta koje vode ka ruskoj granici.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Sama činjenica ponovnog formiranja Lenjingradskog vojnog okruga, koji je ukinut tokom vojne reforme početkom 2010-ih, ukazuje da se Kremlj priprema za rat velikih razmera sa NATO na duži rok, smatraju stručnjaci Instituta za proučavanje rata iz Vašingtona.

-Celu zapadnu granicu Ruske Federacije donedavno su kontrolisale jedinice Zapadnog okruga i to je zamaglilo strateški fokus ​​ruskih snaga – primećuje Institut za proučavanje rata.

Ukazom predsednika Vladimira Putina od 26. februara Zapadni vojni okrug podeljen je na dva okruga. Ubuduće će Moskva kontrolisati granicu sa Ukrajinom i Poljskom dok će Lenjingrad čuvati severoistočnu granicu od NATO.

-To će pomoći vojsci da istovremeno kontroliše borbe u Ukrajini i zauzme strateške pozicije u odnosu na zemlje Severnoatlantske alijanse – smatra Institut za proučavanje rata.

Stručnjaci instituta takođe podsećaju da je Kremlj odluku o stvaranju Lenjingradskog vojnog okruga objasnio ulaskom Finske i Švedske u NATO.

PROČITAJTE VIŠE:

VUČIĆ NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Priština pokušava da obesmisli ideju formiranja ZSO progonom Srba! (VIDEO)

HLADAN TUŠ ZA PRIŠTINU: Kosovsku delegaciju zadržali ispred zgrade Saveta bezbednosti UN!

TRAMP NEGIRA AFERU: Suđenje bivšem predsedniku SAD krenulo žestoko, ovo su najvažnije izjave!

Izvor: Kurir
Foto: EPA

YOU MAY LIKE