Chicago, IL
55°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 6mph S
Humidity: 79%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
54°F
52°F
52°F
54°F
57°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By admin

RUSIJA POVUKLA CRVENU LINIJU: Ulazak Ukrajine u NATO znači Treći svetski rat!

Primanje Ukrajine u NATO moglo bi dovesti do Trećeg svetskog rata, izjavio je jutros u intervjuu državnoj novinskoj agenciji TASS zamenik sekretara Veća sigurnosti Ruske Federacije Aleksandar Venediktov.

“Kijev je svestan da bi takav korak značio zagarantovanu eskalaciju Trećeg svetskog rata”, rekao je Venediktov, a prenosi TASS. Venediktov je takođe ponovio rusko mišljenje da je Zapad, pomažući Ukrajini, “direktna strana u sukobu”.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je iznenađujuću kandidaturu za brzo članstvo u vojnom savezu NATO-a krajem septembra nakon što je predsednik Vladimir Putin održao ceremoniju u Moskvi kojom je četiri delimično okupirane oblasti pripojio Rusiji.

Podsetimo, u Njujorku, tri četvrtine od 193 člana Opšte skupštine – 143 zemlje – glasalo je u sredu za rezoluciju koja je potez Moskve nazvala nezakonitim, produbljujući međunarodnu izolaciju Rusije.

Samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv rezolucije – Sirija, Nikaragva, Severna Koreja i Belorusija. Trideset i pet zemalja bilo je suzdržano pri glasanju, uključujući ruskog strateškog partnera Kinu, dok ostale nisu glasale.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je na Tviteru kako je zahvalan državama koje su podržale “istorijsku rezoluciju” UN-ove Opšte skupštine.

“Svet je rekao svoje – ruski pokušaj aneksije je bezvredan i nikada ga slobodne nacije neće priznati”, napisao je.

U Briselu se više od 50 zapadnih zemalja sastalo kako bi obećalo dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, posebno oružje za protiv-vazdušnu odbranu, nakon teških napada koje je ove sedmice naredio ruski predsednik Vladimir Putin kao odgovor na eksploziju na mostu na Krimu.

Obećanja saveznika uključivala su najavu Francuske da će isporučiti radarske i PVO sisteme Ukrajini u nadolazećim sedmicama. Velika Britanija je obećala projektile za PVO, a Kanada je rekla da će, između ostalog, osigurati artiljerijske projektile.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Military Update, Fox News

YOU MAY LIKE