Chicago
50°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 45°F
Ветар: 17mph SW
Влажност: 56%
Притисак: 29.8"Hg
УВ индекс: 2
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 1 godina ranije

By Antonije Kovačević

RUSIJA POSLALA ZASTRAŠUJUĆU PORUKU NATO I UKRAJINI: Krenuo konvoj opreme za ruske nuklearne snage! (VIDEO)

Zastrašujući snimak konvoja koji nosi opremu za ruske nuklearne snage mogao bi da bude “poruka Zapadu”, tvrdi vojni obaveštajni stručnjak. Na snimku, snimljenom na nepoznatoj lokaciji u centralnoj Rusiji, vidi se voz natovaren vozilima i opremom koji očigledno ide ka liniji fronta u Ukrajini, prenosi britanski San.

Poljski vojni analitičar Konrad Muzika rekao je da je voz povezan sa jedinicom koja upravlja sa desetak centralnih skladišta nuklearnog oružja.

“Ovo je zapravo oprema koja pripada 12. glavnoj upravi Ministarstva odbrane Rusije. Uprava je odgovorna za nuklearnu municiju, njeno skladištenje, održavanje, transport i izdavanje jedinicama”, rekla je Muzika i naglasila da se na snimku ni na koji način ne vidi. „pripreme za nuklearno lansiranje“.

On, međutim, dodaje da je značajno to što se to dešava nakon što je Ukrajina upozorila na „veoma visok” rizik da Rusija koristi taktičko nuklearno oružje.

„To bi mogao biti oblik signalizacije Zapadu da Moskva eskalira“, rekao je Muzika, misleći na govor ruskog predsednika Vladimira Putina u petak i njegovo upozorenje na nuklearni rat. Muzika je takođe sugerisala da bi Rusija mogla da pomeri ovu opremu uoči vežbi za svoje strateške raketne snage – glavni nuklearni faktor odvraćanja zemlje.

Ruske snage RVSN obično intenzivno treniraju tokom jeseni“, objasnio je on. „Rusija bi mogla da izvede vežbu strateškog odvraćanja Grom u oktobru, tako da bi ovaj voz mogao da bude priprema za tu vežbu.

„Grom“ su godišnji manevri velikih razmera ruskih strateških nuklearnih snaga.

Povlačenje ruskih snaga iz ključnog grada Limana u subotu, koji je korišćen kao logističko i transportno čvorište za operacije Kremlja na severu Donjecke oblasti, predstavlja sramotu za Moskvu. Rusija je priznala da su njene trupe napustile Liman kako bi izbegle da budu u okruženju ukrajinske vojske.

Ramzan Kadirov, šef ruskog čečenskog regiona, rekao je da bi Moskva trebalo da razmotri upotrebu nuklearnog oružja niskog učinka u Ukrajini. „Po mom mišljenju, treba preduzeti drastičnije mere, do proglašenja vanrednog stanja u pograničnim oblastima i upotrebe nuklearnog oružja male snage“, rekao je Kadirov. Drugi najviši Putinovi saveznici, uključujući bivšeg predsednika Dmitrija Medvedeva, sugerisali su da će Rusija možda morati da pribegne nuklearnom oružju.

Rusija ima najveći atomski arsenal na svetu – uključujući taktičko nuklearno oružje niskog prinosa.

Izvor: Net.hr Foto:

YOU MAY LIKE