Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 67%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
WedThuFri
79/64°F
72/54°F
61/46°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

STVORILI PARALELNI SVET U BEOGRADU: Evo šta su Rusi u Srbiji rekli uglednom francuskom listu o svom novom životu!

Oko 200.000 Rusa, kojima nije potrebna viza, otišlo je u Srbiju posle izbijanja rata u Ukrajini krajem februara 2022. godine, a većina se nastanila u Beogradu, menjajući puls grada, preneo je francuski list Figaro.

„Ovde smo da započnemo novi život“, izjavio je Maksim (48), koji je prošlog decembra napustio Sankt Peterburg.

Maksim, kompjuterski konsultant, rekao je da je već godinama život u Rusiji postao nepodnošljiv i dodao da je napustio zemlju zbog rata i straha od mobilizacije, naveo je Figaro u opširnoj reportaži.

Prema njegovim rečima, Beograd je grad sa puno kulture, sa srdačnim ljudima, između Istoka i Zapada.

„Osećam se prijatno“, rekao je on, a taj osećaj dele mnogi Rusi sada u Srbiji.

Većinu čine liberalniji ljudi, sa diplomama, takozvani digitalni nomadi, koji imaju veliku kupovnu moć.

Tako je stvorena potpuno nova kulturna scena kao odgovor na njihove potrebe. Sada se u koncertnim salama pojavljuju ruske muzičke grupe i stendap predstave, dok su knjižare postavile police na knjigama na ruskom, piše francuski list.

PROČITAJTE VIŠE:

„Nastao je čitav jedan paralelni svet, jer Rusi organizuju svoje sopstvene žurke, sastaju se na čajankama, u novootvorenim plesnim školama i kozmetičkim salonima“, dodao je list.

Figaro je naveo da je to prisustvo počelo da menja mišljenje ljudi u Srbiji, koji uglavnom imaju stavove bliske Kremlju.

„Srbi primaju Ruse jer našu zemlju vide kao bratsku zemlju. Delimo pravoslavnu tradiciju. Ali oni nisu informisani o prirodi ruskog režima. Ja, koji sam napustio Moskvu iz pacifizma u nedelji posle izbijanja rata, veoma sam iznenađen. Posebno kad vidite slovo Z (ruski ratni simbol) napisano na zidovima“, rekao je Rus po imenu Lav.

Lav je ispričao da sa suprugom dolazi jednom nedeljno u prostorije udruženja Krokodil, na časove srpskog. Upravo tamo, u knjižari-baru, smeštenoj kod Save, svake nedelje se sastaju članovi Ruskog demokratskog društva (SDR).

Peter Nikitin, ruski advokat koji živi u Beogradu od 2006. godine, ocenio da je bilo potrebno napraviti korak stvaranjem te organizacije.

Kolektiv mirovnih aktivista pokušava da upozori Srbe na ono što se zaista dešava u Rusiji, posebno javnim umetničkim nastupima u centru Beograda.

POVEZANE TEME:

TURČIN POSTAO SRPSKI ZET: Junus se zbog ljubavi prema Mileni preselio u Beograd, sada planiraju svadbu! (FOTO)

“OČI SU MI ZASUZILE, NISAM MOGLA TO DA IZDRŽIM”: Mušterija jednim gestom rasplakala Špankinju koja radi u Srbiji! (VIDEO)

“MISLILA SAM DA JE BEOGRAD KAO DUBAI”: Džulijen se zbog studija doselila iz Ugande i za samo dva meseca naučila srpski! (VIDEO)

Izvor: N1
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE