Chicago, IL
27°
Snow Shower / Wind
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 22mph N
Humidity: 81%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
27°F
27°F
27°F
27°F
27°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
64°F / 28°F
34°F / 25°F

Published 2 years ago

By admin

RUSI SAOPŠTILI: Ubili smo zloglasnog vođu ukrajinskih neonacista, komandanta Desnog sektora

Ruske snage ubile su Tarasa Bobaniča Petroviča, jednog od vođa dobrovoljačkog ukrajinskog korpusa Desni sektor, javilo je danas rusko Ministarstvo obrane, prenosi agencija Tass.

“Tokom izviđačkih aktivnosti 5 kilometara južno od grada Izjuma, ruska grupa za specijalne operacije elimisala je Tarasa Bobaniča, jednog od najozloglašenijih vođa takozvanog dobrovoljnog ukrajinskog korpusa Desnog sektora”, objavilo je ministarstvo.

Desni sektor je krajnje desna nacionalistička organizacija nastala 2013. godine. Okuplja militantne i nemilitantne aktiviste i radikalne organizacije.

“Kriv je za smrt stotina civila”

Rusko ministarstvo piše i da će “ruske oružane snage nastaviti da traže i eliminišu vođe ukrajinskih neonacističkih organizacija”. Pišu i da se u novembru 2013. Bobanič pridružio redovima Desnog sektora kao vođa neonacističke grupe Lviv.

“Od 2014. učestvovao je u kaznenoj operaciji kijevskog režima u Donbasu. Lično je davao naredbe za bombardovanje naselja Donjecka i Luganska iz teške artiljerije. Kriv je za smrt stotina civila Donjecke i Luganske Narodne Republike uključujući i djecu”, piše u saopštenju ministarstva.

Bobanič je od 2019. obavljao dužnost zamenika komandanta Desnog sektora, tvrdi rusko ministarstvo obrane. “Bio je jedan od ideologa takozvane teorije superiornosti ukrajinske rase i lično je učestvovao u napadima i ubistvima stanovništva koje govori ruskim jezikom na ukrajinskoj teritoriji”, dodalo je rusko ministarstvo.

Izvor: Index Foto: Youtube

YOU MAY LIKE