Chicago
61°
Partly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 59°F
Wind: 11mph N
Humidity: 68%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/57°F
70/55°F
75/59°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

RUSI RAZVILI UNOSAN BIZNIS U SRBIJI: Organizuju izlete u BiH, ali ne zbog turizma!

Mesec dana u Srbiji, kratak izlet u BiH, pa opet mesec dana u Srbiji. Ovako izgleda život većine Rusa koji su u Srbiju stigli od februara prošle godine. Da bi mogli da produže svoj boravak u Srbiji, a sa ciljem da se ne petljaju sa procedurama dobijanja boravišnih ili radnih dozvola, veliki broj naših novih komšija odlučuje se za “viza ran”.

“Viza ran” tj. “Visa Run” je kratak izlaz iz zemlje u kojoj stranac boravi, ne bi li “restartovao” svoj bezvizni boravak u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji. Od dolaska Rusa u Srbiju početkom prošle godine, ova vrsta “turizma” postala je izuzetno popularna pogotovo na graničnim prelazima sa Bosnom i Hercegovinom koja je najbliža zemlja koja dozvoljava ruskim državljanima bezvizan ulazak.

Kako za “Blic Biznis” objašnjava ruski sagovornik koji je želeo da ostane anoniman (ime poznato redakciji), on je u Beograd stigao polovinom prošle godine i kaže da su njegovi sugrađani od “visa run-a” napravili ozbiljan biznis.

PROČITAJTE VIŠE:

-Sve se odvija preko Telegram aplikacije, tamo postoji nekoliko grupa u kojima se nude usluge “visa run”. Čitav posao vode ruski državljani, i grupe su prepune. Potrebno je rezervisati datum, vreme i sedište u automobilu, i plaća se u kešu na licu mesta, kaže sagovornik.

On ističe da u zavisnosti od grupe cena jednog “viza rana” u Srbiji između 2.500 i 3.000 dinara, i da je prava trka rezervisati mesto.

-Kapaciteti su skoro uvek puni, i ako niste pažljivi možete ostati bez vožnje. Ali, ljudi su se setili i napravili su web aplikaciju na kojoj prijaviš kada si ušao u Srbiju i stigne ti obaveštenje na telefon kada ti ističe 30 bezviznih dana, ističe on.

Sagovornik ističe da je čitava priča poprimila dimenziju usluge, jer kako nam je rekao poslednji put kada je išao na “viza ran” u autu je dobio i posluženje.

-Za 2.500 dinara dobijem sok, čips, i novih mesec dana u Srbiji. Kako se uslugom služim od jula prošle godine, u decembru sam čak dobio i obaveštenje od admina grupe na Telegramu da naredne 3 vožnje imam popust 20 odsto, kaže on i dodaje da u nekim grupama, po nešto višoj ceni, nude i jednodnevni obilazak jednog etno-sela u Bosni.

POVEZANE TEME:

SRBI NA PUTU KUĆI: U toku izvlačenje naših državljana iz Sudana, samo 28 izrazilo želju da se evakuišu!

“OVO NEMA SMISLA!”: Srpska zastava proglašena najlepšom na svetu, velika rasprava na mrežama! (VIDEO)

EVO KO SU PRAVI PRIJATELJI SRBIJE: Sedam zemalja glasalo protiv prijema Kosova u Savet Evrope, Crna Gora glasala “ZA”!

Izvor: Kurir
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!