Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 84°F
Wind: 5mph SE
Humidity: 50%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

RUSI LANSIRALI NOVU RAKETU: NATO je zove Sotonin sin, a može izbrisati površinu Francuske (VIDEO)

Rusija je objavila da je testirala interkontinentalni balistički projektil RS-28 “Sarmat”, novi dodatak svom nuklearnom arsenalu, za koji je predsjednik Vladimir Putin rekao da će neprijatelje Moskve naterati da se zamisle. 

Na televiziji je prikazano kako je vojska Putinu rekla da je projektil lansiran iz Pljesecka na severozapadu zemlje i da je pogodio ciljeve na poluotoku Kamčatki na krajnjem istoku.

Nadimak joj je Sotonin sin, Rusi tvrde da s lica Zemlje može izbrisati Francusku

Sarmat je nova teška interkontinentalna balistička raketa, a očekuje se da će Rusija svaku opremiti s deset ili više bojevih glava, prema američkoj Kongresnoj službi za istraživanje.

Projektil se godinama razvijao i njegovo probno lansiranje nije iznenađenje za Zapad, ali se odvilo u vrijeme ekstremne geopolitičke napetosti zbog ruskog rata u Ukrajini, pa svakako predstavlja ne samo demonstraciju moći Rusije nego i upozorenje Zapadu. 

Razvoj Sarmata, koji je počeo još 2009., ovime je došao do svog kraja i trebao bi zameniti dosadašnji sistem R-36M2 koji je u NATO krugovima poznat i kao “SS-18 Sotona”. Kako je riječ o nasljedniku tog oružja, i ono nosi zloglasan nadimak SS-X-30 Sotona 2 ili “Sotonin sin”. 

Može nositi 10 tona tereta, što znači da se na njega može staviti 10 težih nuklearnih bojnih glava ili 15 lakših, a navodno ima domet od čak 18.000 kilometara. 

“U stanju je u sekundi s lica Zemlje izbrisati područje veličine Teksasa ili Francuske”, pisali su ruski mediji prošle godine predstavljajući Sotoninog sina. 

Nahvalio je Putin

Reč je u svakom slučaju o najmoćnijem projektilu koji će Putin sad imati na raspolaganju, a to je i on sam jasno rekao nakon lansiranja. 

“Novi kompleks ima najviše taktičke i tehničke karakteristike i sposoban je nadvladati sva moderna sredstva proturaketne obrane. Nema sličnih u svijetu i neće ih biti još dugo”, rekao je Putin.

“Ovo uistinu jedinstveno oružje ojačat će borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano zajamčiti sigurnost Rusije od spoljnih prijetnji i dati za razmišljanje onima koji u žaru bjesomučne agresivne retorike pokušavaju ugroziti našu zemlju.”

Izvor: Index Foto:

YOU MAY LIKE