Chicago
41°
Ведро
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 34°F
Ветар: 13mph SSW
Влажност: 70%
Притисак: 29.82"Hg
УВ индекс: 1
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 2 godine ranije

By admin

RUSI I UKRAJINCI OKUPIRALI NOVI SAD: Za 5 meseci četiri puta više firmi nego cele prošle godine!

Od početka rata u Ukrajini u Novom Sadu je registrovano 125 novih firmi iz Rusije, a uglavnom je reč o preduzetnicima, ne o većim privrednim društvima.

Prema podacima Agencije za privredne registre, u Novom Sadu je od 24. februara do današnjeg dana (11. maj), odnosno za manje od četiri meseca, registrovano 100 preduzetnika iz Ruske Federacije, i to najviše u aprilu. Istovremeno, u glavnom gradu Vojvodine registrovao se jedan preduzetnik čiji je osnivač iz Ukrajine.

Da je ovo neuobičajeno, pokazuje podatak da je za svih 12 meseci 2021. godine registrovano samo 29 preduzetnika čiji su zastupnici iz Rusije. Što se građana Ukrajine tiče, tokom prošle godine registrovan je samo jedan preduzetnik iz ove zemlje.

Ruski državljani osnivali su i privredna društva. Od 24. februara do 11. maja oni su u Novom Sadu osnovali 25 privrednih društava, a najviše (13) je osnovano već u martu. Za to vreme, državljani Ukrajine osnovali su jedno privredno društvo. I ovde se primećuje veće interesovanje Rusa za rad na srpskom tržištu, jer je tokom cele prošle godine u Novom Sadu registrovano tek osam privrednih društava čiji su osnivači iz Ruske Federacije.

S druge strane, moglo bi se zaključiti da su Ukrajinci prošle godine bili više voljni za poslovanje u Novom Sadu, budući da su tada osnovana četiri privredna društva, a ove godine tek jedno, čiji je zastupnik iz Ukrajine.

Na sve više Rusa koji posluju u Srbiji nesumnjivo su uticale sankcije koje je Evropska unija uvela Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu, pa se, u zavisnosti od razvoja situacije, može očekivati da će ruskih poslovnih poduhvata biti još više.
Za ovaj razvoj situacije čuo je i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, ali kako kaže, sve što zna je “rekla-kazala”.

“Nemam zvanične informacije. Slušao sam nezvanične priče, od nekoliko investitora da oni vide veće interesovanje za nekretnine. Slušao sam investitore koji se bave poslovnim prostorom da postoji interesovanje za zakup”, navodi Vučević.

Dodaje da “nešto” ukazuje da bi, i jedna i druga strana, mogla da vidi našu državu, time i Novi Sad, kao mesto gde bi mogli da prenesu svoj kapital, svoj život ili svoje poslovanje.

“Dobrodošli su i ruski i ukrajinski državljani, bez bilo kakve dileme”, zaključio je gradonačelnik.

Inače, prema pisanju medija, većina ruskih državljana koji se u Srbiji bave preduzetništvom, radi u oblasti informacionih tehnologija, a neki pružaju konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem. Većina pravnih lica u vlasništvu Rusa osnovana je u većim centrima u Srbiji, kao što su Beograd, Novi Sad i Niš.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: 021
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE