Chicago
36°
Ведро
6:56 am4:21 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 9mph SW
Влажност: 76%
Притисак: 29.94"Hg
УВ индекс: 0
ЧетПетСуб
50/39°F
43/39°F
45/37°F

Published 2 godine ranije

By admin

RUS IZ ‘SEKS I GRADA’: Umetnici i sportisti ne treba da trpe zbog rata u Ukrajini!

Ruske izvođače i umetnike ne treba terati da plate cenu rata u Ukrajini, smatra jedan od najvećih baletana sovjetskog porekla, Mihail Barišnjikov koji dodaje za Gardijan da nije za uvođenje teških sankcija kolegama umetnicima ili sportskim zvezdama.

Ovog meseca dirigent Valerij Gergijev i operski sopran Ana Netrebko bili su među onima koji su izgubili prestižne angažmane na Zapadu zbog svojih veza sa režimom Vladimira Putina.

„Otvorena razmena u umetnosti je uvek dobra stvar. Mislim da nije u redu stavljati težinu političkih odluka jedne zemlje na leđa umetnika ili sportista, koji možda imaju ugrožene članove porodice u svojoj zemlji. Za ljude na tim izloženim pozicijama, neutralnost je moćan stav. A ako želite da budem precizan, Danil Medvedev bi trebalo da igra Vimbldon“, rekao je Barišnjikov aludirajući na prošlonedeljnu izjavu britanskog ministra sporta Najdžel Hadlstona koji je rekao da će vladi biti potrebna dodatna uveravanja da bilo koji sportista koji uđe u Veliku Britaniju „nije pristalica Vladimira Putina“.

Barišnjikov je takođe rekao da se plaši da će Rusija uskoro onemogućiti bilo kakvu pozitivnu budućnost za svoje mlade ljude.

„Trenutno postoji Rubikon koji Rusija treba da pređe. Ili će pronaći način da okonča ovaj trenutni sukob i živi u otvorenom globalnom društvu, ili će biti gurnut unazad bez nade za oporavak“, rekao je on.

Govoreći iz svog doma u Njujorku, Barišnjikov je rekao da svaki poznati Rus sada mora da napravi izbor.

„Individualna je odluka svakog umetnika da li će izabrati da progovori ili ne. Sa moje tačke gledišta, citiraću njegovu svetost, papu Franju. ‘Rat je ludilo! Stani, molim te! Vidi ovu surovost!’ Jasno je kome su te reči upućene. Jednostavno rečeno, Rusija se već vratila u Staljinovo vreme. Umetnost je kolateralna šteta i nemoguće je spekulisati kako će se to odigrati“, izjavio je on za Gardijan.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Danas
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE