Chicago
50°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 45°F
Ветар: 17mph SW
Влажност: 56%
Притисак: 29.8"Hg
УВ индекс: 2
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 1 godina ranije

By admin

RUBLJA, NAJUSPEŠNIJA SVETSKA VALUTA: Dosegla višegodišnji maksimum uprkos sankcijama!

Kombinacija kontrole kapitala, porasta izvoza i pada uvoza ojačala je rusku valutu nakon što je pala u prvim sedmicama ruske invazije na Ukrajinu, piše “The New York Times”.

Rublja je učvrstila svoj neočekivani status najuspešnije svetske valute, popevši se na višegodišnji maksimume ove sedmice. Od kolapsa u sedmicama nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je pokrenula sveobuhvatne međunarodne sankcije s ciljem osakaćenja ruske ekonomije, rublja se ipak vratila.

U utorak se trgovalo na najjačem nivou u odnosu na američki dolar od juna 2015. godine. Rublja je porasla približno 35 posto ove godine, nadmašivši sve glavne valute, više nego udvostručivši svoju vrednost u odnosu na najniži nivo nakon invazije.

Iako se ruska ekonomija održala bolje nego što su mnogi očekivali, izgledi su joj sumorni, s dvocifrenom inflacijom a većina ekonomista predviđaju joj duboku recesiju. Ali kontrole kapitala koje je nametnula njena centralna banka, uključujući one koje su primorale izvoznike da deo svoje zarade zamene u rublje, povećale su potražnju za ruskom valutom.

Ruski uvoz je naglo opao, delom kao rezultat povlačenja mnogih stranih kompanija iz Rusije, što je takođe ojačalo rublju.

Krajem februara, nakon invazije, rublja je pala na najslabiji nivo u odnosu na dolar, a ruska centralna banka više je nego udvostručila kamatne stope, na 20 posto, kao dEo svojih poteza da zaustavi odliv rublja iz privrede. Od tada su neka ograničenja popuštena i stope su smanjene na 9,5 posto, gde su bile postavljene pre invazije. Ali rublja nastavlja da jača, što pomaže u ublažavanju inflacije, ali i vrši pritisak na ruski budžet, koji se oslanja na prodaju energije koja je često denominirana u dolarima.

Izvor: The New York Times Foto: Pexels

YOU MAY LIKE