Connect with us

Srbija

RODNA KUĆA STEVANA MOKRANJCA: Povratak u 19. vek i mesto gde je srpski kompozitor naučio prve muzičke taktove (FOTO)

Published

on

U istoriji srpske muzike Mokranjčevo ime ispisano je zlatnim slovima, a u kući u Negotinu je proveo svoje prve godine, da bi se zatim uputio u druge gradove kako bi se školovao

Ukoliko vas put navede u Negotin, u samom centru ove opštine na istoku Srbije, dočekaće vas rodna kuća najvećeg i najznačajnijeg našeg kompozitora – Stevana Stevanovića Mokranjaca. Tu je ovaj velikan načinio svoje prve korake, progovorio prve reči, ali i naučio prve muzičke taktove. Ova skromna građevina iz 19. veka danas je muzejski objekat koji ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja.

“Kuća je bila potpuno orunula, a sa restauracijom se započelo 1964. godine kako bi sačuvali uspomenu na jednog od najvećih građana koji su rođeni u Negotinu. U njoj se nalaze stvari koje su lično pripadale Mokranjcu, a neke smo na poklon dobili od njegovog sina”, rekla je za RINU, Vesna Janjić, vodič u Muzeju Krajine.

VESNA JANJIĆ: Kuću godišnje poseti oko 20.000 gostiju

Kada prođete kroz staru kapiju i zakoračite u dvorište u kom je potekao Stevan Stevanović Mokranjac, vreme vas vraća u devetnaesti vek. Muzejska postavka se nalazi na spratu i raspoređena je u četiri prostorije koje su međusobno povezane.

“Posetioci mogu videti klavir na kom je Mokranjac lično svirao, njegov radni sto sa srebrnom mastionicom i perom, kao i stočić koji je dobio na poklon od turskog sultana. Na zidovima su porodični portreti koje je naslikala njegova supruga. U drugom delu kuće nalazi se ognjište koje je ostalo autentično, kao i trepezarijski pribor”, rekla je Vesna Janjić.

MOKRANJČEV KLAVIR: Muzički velikan lično svirao na ovom instrumentu

Stevan Stevanović Mokranjac u ovoj kući proveo je svoje prve godine, a zatim je otišao u druge gradove kako bi se školovao. Nakon Gimnazije u Beogradu, uz pomoć Prvog beogradskog muzičkog društva i uz državnu stipendiju, studije muzike je započeo u Minhebu 1879. godine, a nastavio i dovršio u Lajpcigu i Rimu. U Beograd se vratio 1887. godine i postao jedan od najvećih, jer je u istoriji srpske muzike njegovo ime ispisano zlatnim slovima.

POKLON OD TURSKOG SULTANA: Radni sto sa srebrnom mastionicom i perom

“Sećanje na Mokranjca i njegova dela itekako živi. Tome svedoči i veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva koji žele da vide i obiđu kuću u kojoj je rođen ovaj veliki umetnik. Godišnje ovde bude i oko dvadeset hiljada posetilaca”, istakala je Vesna Janjić.

Ispred kuće nalazi se i skulptura Stevana Stevanovića Mokranjca izlivena u bronzi, koju je izradio Nebojša Mitrić 1980. godine, a u čast ovog najvećeg srpskog kompozitora u njegovom rodnom Negotinu svake godine se održava festival “Mokranjčevi dani” koji predstavlja svojevrsan praznik muzike na kom učestvuju najpoznatiji izvođači iz Srbije i inostranstva.

IZVOR: Rina FOTO: Rina

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement