Chicago, IL
46°
Clear
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 9mph S
Humidity: 60%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
45°F
45°F
41°F
41°F
41°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 23°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 1 year ago

By admin

RIMSKI KAMP OTKOPAN KOD UŽICA: Neverovatno arheološko otrkiće jedinstveno na Balkanu! (FOTO)

Tokom arheoloških iskopavanja koja se obavljaju na teritoriji sela Кremna kod Užica pronađen je jedinstven lokalitet za koji se utvrdilo da je u 1. veku bio svojevrsni rimski logor. Кao takva, ova lokacija nije jedinstvena samo u Srbiji, već i u čitavom regionu, a može se uporediti samo sa pronađenim ostacima logora u Španiji i Britaniji.

“Logor je pronađen na 800 metara nadmorske visine, što je samo po sebi jedinstveno. Očuvan je u prvobitnom stanju i najbolji je pokazatelj stepena razvijenosti rimske arhitekture. Nakon daljih istraživanja biće utrđena hronologija i ovaj zaista jedistven lokalitet može biti stavljen pod trajnu zaštitu”, kažu u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika.

Prilikom iskopavanja pojedinih rovova pronađene su i strele, novčići i ostaci potkovice iz ovog vremenskog razdoblja. Postoji mogućnost da se kasnije uradi rekonstrukcija logora na osnovu obrisa i kao takva predstavljaće ogroman turistički potencijal grada Užica. Inače, čitav Zlatiborski okrug je pogodno tlo za arheološka istraživanja, a mnogi eksponati iz rimskog doba danas se nalaze u Narodnom muzeju u Užicu.

“Rimljani su na podneblje današnje Zapadne Srbije stizali kao osvajači, i za svoje prebivalište birali su teritoriju na dobroj poziciji sa koje su mogli da posmatraju dolazak neprijateljske vojske. Osvajačka vojska za sobom je ostavljala žrtvene spomenike posvećene božanstvima. Uticaj Rimljana na teritoriji grada Užica bio je najdominantniji u 2. i 3. veku. Gde god su planirali da podignu naselje oni su prvo podizali put i tu stacionirali svoje snage. Pojedina arheološka nalazišta otkrivena su u užem i širem centru grada”, izjavila je za RINU Marina Кotarac arheolog Narodnog muzeja u Užicu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE