Chicago
Clear
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -6°F
Wind: 8mph WNW
Humidity: 56%
Pressure: 30.51"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 2 months ago

By admin

RIČARD GRENEL: Kurti nije od koristi, Amerika da preuzme vođstvo u pregovorima!

Vidimo da se pregovori Beograda i Prištine raspadaju, jer se Stejt dipartment dogovara sa Evropljanima, a kada njima prepustite da vode – dobijete mnogo priče, a malo akcije, rekao je za RTS nekadašnji specijalni izaslanik za dijalog u Trampovoj administraciji Ričard Grenel. Ističe da je neophodno da „američki lideri povedu“ i da imaju poverenje obe strane. Za Aljbina Kurtija kaže da odbija sve ideje, te da nije od koristi.

Ričard Grenel je bio uključen u dijalog Beograda i Prištine kao specijalni izaslanik SAD, a za RTS je prokomentarisao kako vidi trenutnu situaciju u pregovorima.

„Vidite, mislim da mi znamo da Kurti jednostavno nije od koristi u ovoj situaciji. Pregovarao sam sa njim i on je neko kome se nikada nije dopala nijedna ideja. On je odbio svaku ideju koju su mu Amerikanci ponudili. Sada odbija i ideje koje nude Evropljani. Čak i Bajdenova administracija mora da ga kritikuje. I ja mislim da on ne služi svom narodu. Ne pomaže u ovoj situaciji. Nedostaje nam Tači ovih dana“, rekao je Grenel.

Upitan je i da objasni kako bi se SAD i EU ophodili prema nekom srpskom zvaničniku da se ponaša kao Kurti, i zašto Zapad ne kažnjava Kurtija zbog njegovog ponašanja.

„Dok sam bio u Trampovoj administraciji mi smo se prema Kurtiju ponašali veoma tvrdo. Neki bi rekli da sam preterivao. Čak da nisam bio fer. Ja mislim da jesam bio fer. Da sam imao uvid u politike i video ko je spreman da pokrene stvari napred. Niko ne misli da je ovo lak proces, teško je, ali obe“, rekao je Grenel.

Dodao je i da su dok je bio u Trampovoj administraciji mislili da sedenje za stolom i pričanje o politici ne vodi nikuda.

„Mi smo želeli ekonomski razvoj. To bi pokrenulo stvari. način da se to postigne je da se okonča ovaj zamrznuti konflikt, pa da krenemo u razvoj ekonomije. I da u ovaj region dovedemo američke i evropske biznise kako bi stvorili bolju privredu sa bolje plaćenim poslovima“, naglasio je Grenel.

Pričao je i o tome kako vidi ulogu SAD u dijalogou Beograda i Prištine.

„Suprotno od „Amerika na prvom mestu“ je „konsenzus sa Evropljanima“. Mi u Trampovoj administraciji smo verovali da je neophodno da Amerika predvodi. Ljudi iz Bele kuće, iz administracije, moraju da stanu na čelo.Ja sam postavljen da budem izaslanik predsednika, ne Stejt dipartmenta. Predstavljao sam predsednika Trampa. Mogao sam da uđem u predsednikov kabinet i predložim nešto. Mogao sam lično da mu kažem šta dve strane žele. Toga nema kod predsednika Bajdena.“, rekao je Grenel.

Kritikovao je i ulogu Evropske unije u dijalogu Kosova i Srbije.

“ Stejt dipartment se dogovara sa Evropljanima, a kada njima prepustite da vode dobijete mnogo priče, a malo akcije. To se sada dešava. Vidimo da se razgovori raspadaju. Potrebno je vođstvo Amerike, da američki lideri povedu i da imaju poverenje obe strane“, bio je kritičan Grenel.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Danas
Foto: Printscreen YouTube / PBS NewsHour, euronews (in English)

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!