Chicago
86°
Partly Cloudy
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 88°F
Wind: 7mph E
Humidity: 44%
Pressure: 30.03"Hg
UV index: 8
FriSatSun
79/61°F
79/61°F
77/61°F

Published 4 years ago

By admin

REŽISER GAGA ANTONIJEVIĆ: Američki sistem je najbliži ljudskoj prirodi, voleo bih kada bi Srbija bila kao SAD

Lično bih voleo da, sada kada pričamo o našem ulasku u Evropu, ne uradimo to po evropskim sistemima, nego po američkom sistemu, jer mislim da je on superiorniji u odnosu na sve što postoji u Evropi.

Poznati srpski režiser rodom iz Užica, Predrag Gaga Antonijević, već decenijama živi u Los Anđelesu, ali je poslednjih godina dosta vremena proveo u Srbiji, snimajući popularnu seriju “Ubice mog oca”, a iza njega je ostao i film “Zaspanka za vojnike”.

Trenutno priprema film o Logoru u Jasenovcu, a evo šta je odgovorio na pitanje novinara kako vidi Ameriku danas, u odnosu na ono što je bila pre tri decenije, kada je prvi put otišao:

– Amerika je jedno vitalno društvo, ona je u permanentnom stanju promena. Američki sistem je najprilagođeniji ljudskoj prirodi. Lično bih voleo da, sada kada pričamo o našem ulasku u Evropu, ne uradimo to po evropskim sistemima, nego po američkom sistemu, jer mislim da je on superiorniji u odnosu na sve što postoji u Evropi. Jednostavno, nijedan sistem na svetu nije savršen, ali je od svih sistema – američki najsavršeniji, istakao je Antonijević i dodao:

-Oni su u stanju da izađu iz svake krize, da iz svega isplivaju, jer su stalno u promenama kroz demokratsku političku borbu. Amerika se promenila osam puta otkada sam ja otišao tamo pre 27 godina. Kinematografska industrija se zaista osam puta promenila otkako sam ja tamo, promenio se model finansiranja, model marketinga, modeli distribucije… I sve vreme moraš da budeš svestan tih promena i da si deo tog sistema, jer ako se skloniš – iskočiš i nema te. Teško se vratiš.

On se osvrnuo i na dešavanja oko američkog predsednika Donalda Trampa…

-Sada traje i za nas interesantna situacija oko Trampa, ili taj cirkus oko njega. Ne treba se iznenaditi ako Tramp bude ponovo izabran, jer Amerika je zemlja koja ima neke sjajne unutrašnje mehanizme. Ono što generalno mene zabrinjava ne samo u odnosu na Ameriku nego na celi svet, jeste što enormno raste disproporcija između bogatih i siromašnih i ne znam kako će ljudski rod to da pomiri. Nije prirodno da Bezos, najbogatiji čovek na svetu, vlasnik “Amazona”, ima 140 milijardi ili koliko god, a da mu se 70 odsto radnika kvalifikuje za socijalnu pomoć! To je ono što me brine, jer ne može se sprečiti to gomilanje para, u ljudskoj prirodi je gramzivost. Ne možeš da se izboriš protiv toga, niko nije rekao “neću pare” i “dosta je para”! Nikad nije dosta. Taj će se proces nastaviti, a da li će sistem da pukne… Živi bili, pa videli, zaključuje Predrag Gaga Antonijević

Izvor: Informer Foto:

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)