Chicago
66°
Mostly Cloudy
6:42 am6:41 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 88%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
WedThuFri
66/63°F
68/61°F
70/61°F

Published 12 months ago

By admin

REPUBLIKANSKI IZBORI U SAD: Guverner Floride glavni protivnik Donalda Trampa u trci za predsedničku kandidaturu!

Guverner Floride Ronald Desantis nameće se kao glavni takmac Donaldu Trampu među Republikancima pred predsedničke izbore 2024. Zastupa slične tvrde stavove, ali ga ne prate skandali.

Guverner Floride ima pune ruke posla. Nakon uragana „Ian“ koji je opustošio tu američku državu, Ron Desantis (44) mora da se dokaže kao krizni menadžer. Svakoga dana taj 44-godišnjak sa suprugom Kejsi putuje po područjima pogođenim katastrofom i obećava pomoć.

Desantis se nalazi usred kampanje. Na izborima u novembru ovaj republikanac želi da odbrani mesto guvernera.

Uz to, on je najveći suparnik bivšem predsedniku Donaldu Trampu u redovima Republikanaca. Ni Tramp ni Desantis još nisu zvanično objavili nameru da se kandiduju za predsednika 2024. godine, ali sva je prilika da samo čekaju povoljan trenutak i da će biti glavni takmaci za republikansku nominaciju.

Prirodne katastrofe ponekad odlučuju o karijerama političara. Katastrofa koju je izazvao uragan omogućava guverneru da bude vidljiv u medijima i predstavi se kao čovek koji brine o narodu.

Upravo to čini Desantis ovih dana. U vindjakni deli vodu i hranu ljudima čije su kuće razorene, rukuje se, grli ljude koji su sve izgubili. Fotografije dobrih dela krase njegov profil na Tviteru. Više puta dnevno staje pred mikrofone, priča o obnovi, drži se razborito i državnički.

Desantis upadljivo izbegava stranačke borbe s Demokratama i predsednikom Bajdenom. Kad je Bajden posetio Floridu, nastupili su zajedno i bili ljubazni jedan prema drugom. Ali, to je tek primirje.

Jer, Desantis inače čini sve što može da zagorča Bajdenu život. Pažnju medija je izazvala njegova predstava kad je migrante sa granice avionom prevezao do otmenog ostrva Martini Vinogradi koje je posebno omiljeno kod Demokrata. Time je protestovao protiv Bajdenove politike useljavanja.

Guverneri Teksasa i Arizone su ranije sličnim akcijama izazvali pažnju. A demokrate im prebacuju da zloupotrebljavaju migrante za propagandne akcije.

Nekada Trampov miljenik

Pre izbora za guvernera Floride pre četiri godine, Desantis je bio kongresmen. Kad je 2018. krenuo u kampanju za dužnost guvernera smatran je miljenikom tadašnjeg predsednika Trampa. On je Desantisa označio kao „briljantnog mladog vođu“.

Sad u oči upada Trampova suzdržanost. Pred izbore na kojima je Tramp podržao brojne kandidate, ni rečju nije spomenuo 32 godine mlađeg Desantisa.

Guverner Floride pripada, kao i Tramp, desnom krilu stranke. Na predizbornim skupovima ćesto ističe zabrinutost konzervativnog dela Amerike povodom, kako često navode, “indoktrinacije dece i mladeži rodnom ideologijom” u američkim školama.

U martu je ovaj otac troje dece potpisao zakon o „zaštiti prava roditelja na vaspitanje“, koji zabranjuje podučavanje dece o seksualnoj orijentaciji ili seksualnom identitetu u školama do trećeg razreda.

Stalno govori o navodnom porastu stope kriminala zbog ilegalnih useljenika, kao i politici Bele kuće u suzbijanju pandemije za koju misli da je bila potpuno pogrešna i neuspešna.

„Tramp s mozgom“

Desantis zastupa tvrde pozicije kao i Tramp. Ali, on nije sklon skandalima, važi za disciplinovanog i mudrijeg od Trampa. Kritičari zato misle da je još “opasniji”. Desantis je studirao na elitnim univerzitetima Jejlu i Harvardu, pa ga neki od najljućih protivnika bivšeg predsednika nazivaju i „Tramp sa mozgom“. Uz to je bio u američkoj mornarici i učestvovao je u ratu u Iraku.

Rečju, Desantis deluje kao primamljiv izbor za one republikance kojima su se dopadale Trampove teme, ali su siti kontroverze. Ronald umesto Donalda. Čovek poput Trampa, samo mlađi, elokventniji i bez balasta.

Susret s Bajdenom pokazao je da je Desantis barem u javnosti kulturniji i da se drži društvenih konvencija. To bi moglo odvratiti fanatične Trampove pristalice, koji vode bitku protiv „establišmenta“.

Ali, ko se raspita među ljudima na Floridi, gde je tesna većina na predsedničkim izborima 2020. glasala za Trampa, naići će na puno pozitivnih mišljenja o Desantisu. „Volim njega i njegovu politiku“, kaže Julijan (18), dok sa devojkom izlazi iz restorana brze hrane u Imokaliju „Sviđa mi se jako ono što radi na području vaspitanja i obrazovanja.“

U mestašcu Imokaliju, gde se još jako osećaju posledice uragana, i Viki Kleget (61) je oduševljena Desantisom. „On je spreman da sasluša ljude. Došao ovamo dok je još harala oluja.“ Ova žena je sigurna – pre će podržati Desantisa nego Trampa.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nedeljnik
Foto: Printscreen YouTube Guardian News; Instagram @flgovrondesantis

YOU MAY LIKE