Chicago
34°
Ведро
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 7mph SSW
Влажност: 75%
Притисак: 29.88"Hg
УВ индекс: 0
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 2 meseca ranije

By Serbian Times

REPUBLIKANCI ODRŽALI DRUGU DEBATU BEZ TRAMPA: Njegovi rivali u žustroj raspravi, oštro protiv Bajdena!

Stranački rivali Donalda Trampa sukobili su stavove na haotičnoj predsedničkoj debati, tokom koje su napadali odsutnog bivšeg predsednika, kao i aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena. Predstavili su i svoje stavove kada je reč o odnosu prema Kini, Ukrajini, imigracijama i privredi.

Utisak medija je da nijedan od sedam republikanskih kandidata nije uspeo da se istakne u debati i to iskoristi da promeni dinamiku unutarstranačkog takmičenja u kojem zasad ubedljivo vodi Donald Tramp, uprkos tome što su protiv njega podignute četiri optužnice – a koje tokom dvočasovnog striminga nisu ni pomenute, navodi Rotjers.

Ni u prethodnoj debati u Viskonsinu, prošlog meseca, Tramp nije učestvovao. Ipak, nekoliko minuta pre nego što je debata počela, on se obratio radnicima automobilske industrije u Mičigenu.

Izbegavajući obe debate, bivši predsednik je dao do znanja da je fokusiran na Bajdena, svog bivšeg, a možda i budućeg protivnika, a ne na republikanske kandidate koji, prema anketama, znatno zaostaju za njim.

U debati su učestvovali Niki Hejli, Majk Pens, Ron Desantis, Kris Kristi, Vivek Ramasvami, Tim Skot i Dag Bergam.

Kandidati su u predsedničkoj biblioteci Ronalda Regana često zanemarivali pravila debate i upadali jedni drugima u reč kako bi uštedeli svoje vreme.

Guverner Floride Ron Desantis prozvao je Trampa zbog toga što je, kako kaže, “nestao u akciji“ i dodao trilione dolara na državni dug.

“Večeras bi trebalo da bude na ovoj sceni“, rekao je Desantis u predsedničkoj biblioteci Ronalda Regana u Kaliforniji.

Iako je prethodno viđen kao najveći protivkandidat Donalda Trampa, istraživanja javnog mnjenja pokazala su da je podrška koju je Desantis imao opala, što je možda i dovelo do toga da nakon nekoliko meseci izbegavanja direktne konfrontacije sada napadne bivšeg predsednika.

Ronald Desantis (45) je, inače, postao poznat u SAD zbog protivljenja vladinoj politici tokom pandemije kovida.

Bivši guverner Nju Džerzija Kris Kristi, poznati Trampov kritičar, rekao je da se Tramp plaši debate i nazvao ga Donaldom Dakom (Donald Duck – Paja Patak) zbog preskakanja debate.

Majk Pens, koji je bio potpredsednik u vreme Trampovog mandata od 2017. do 2021. godine, ponudio je blagu kritiku Trampovih nastojanja da centralizuje vlast, obećavajući da će “vratiti moć” državama.

Bivša ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli rekla je da je Tramp zauzeo pogrešan pristup kada je reč o Kini, fokusirajući se isključivo na trgovinu, a ne na šira bezbednosna pitanja.

Niki Hejli se nadala da će upečatljivim nastupom u debati uveriti neke republikanske donatore da ima najbolje izglede za smenu Trampa.

Meta kritika republikanskih kandidata bio je i Džozef Bajden, koji je i potencijalni kandidat iz redova demokrata za predsedničke izbore 2024. Oni su osudili njegovo rukovođenje ekonomijom i upravljanje granicom sa Meksikom.

Rojters ističe da većina kandidata ima jednocifrenu podršku u nacionalnim anketama, a da su veći deo večeri proveli napadajući jedni druge.

Kao i na prvoj debati u avgustu, preduzetnik i republikanski novajlija Vivek Ramasvami više puta je na sebe navukao bes iskusnijih protivnika.

“Svaki put kad te čujem, osećam se malo gluplje“, rekla mu je Niki Hejli nakon što je stao u odbranu Tiktoka, društvene mreže u kineskom vlasništvu koja je izazvala bezbednosnu zabrinutost među američkim zvaničnicima.

U završnom delu debate, moderatorka Dana Perino je rekla da je nominacija Trampa za republikanskog kandidata neizbežna dok god postoji veliki broj kandidata sa malom podrškom.

Ramasvami je, naime, rekao da koristi aplikaciju za povezivanje sa mladim biračima.

“Ankete ne biraju predsednike, birači biraju predsednike”, odgovorio je De Santis.

Moderatori nisu pitali kandidate za Trampove brojne pravne probleme – on se suočava sa optužnicama za četiri krivična dela, a u utorak je sudija države Njujork utvrdio da je izvršio prevaru naduvavanjem vrednosti svoje imovine.

Zajedničko svim kandidatima bilo je to što su napali politiku Bajdenove administracije prema južnoj granici sa Meksikom.

De Santis je obećao da će rasporediti američku vojsku kako bi štitila od meksičkih kartela, dok je Ramasvami rekao da će pokušati da ukine dodelu državljanstva deci ilegalnih imigranata.

Većina kandidata je izrazila podršku za nastavak pomoći Ukrajini, iako je De Santis rekao da neće ponuditi “blanko ček”. Ramasvami, koji je rekao da će prekinuti pomoć, upozorio je da podrška Ukrajini gura Rusiju dalje ka Kini, što je ponovo izazvalo kritike njegovih rivala.

PROČITAJTE VIŠE:

SRBIN NAPADNUT U CENTRU ČIKAGA: Dva lopova ga napala i pretukla, pokušali da ga opljačkaju! (VIDEO)

ZARAZA STIŽE IZ AMERIKE! Invazija parazita kog šire pacovi i puževi, a koji može da zarazi i ljude, stigao i do Evrope!

AMERIČKI SENATOR MENENDEZ PORUČIO: Ostajem u Kongresu, biću oslobođen krivice!

Izvor: RTS
Foto: EPA-EFE/Etienne Laurent

YOU MAY LIKE