Chicago, IL
32°
Sunny
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 4mph SE
Humidity: 54%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
34°F
32°F
32°F
32°F
32°F
SunMonTueWedThu
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 36°F
41°F / 21°F
43°F / 30°F

Published 2 years ago

By admin

RECIKLIRAŠ FLAŠU, NAHRANIŠ PSA: Beograd dobio dva aparata koji isporučuju hranu za lutalice! (FOTO)

Dva reciklažna automata, koji isporučuju hranu namenjenu psima lutalicama, postavljeni su u opštini Stari grad u Beogradu, kao donacija humanitarne organizacije “28. jun”, saopšteno je danas.

Ove “pametne reciklažne kutije” su automati koji u zamenu za reciklirane plastične flaše isporučuju hranu i vodu za pse lutalice, navedeno je u saopštenju.

Flaše se, kako je objašnjeno, ubacuju u otvore koji se nalaze na vrhu mašine, a posude za hranu i vodu za pse lutalice nalaze se pri dnu automata.
Istaknuto je da su automati kreirani kako bi podstakli ljude da recikliraju, jer će korišćenjem sredstava od recikliranih flaša korist imati ugrožene ulične životinje, kojima je pogotovo zimi svaka pomoć u preživljavanju dobrodošla.

Automati su slične veličine kao standardni bankomati, a strujom se napajaju pomoću solarnih panela koji se nalaze na njihovoj gornjoj strani, što znači da energija potrebna za rad ovih automata dolazi iz obnovljivih izvora.

Oni imaju i ugradjenu tehnologiju koja pruža analitičke podatke vezano za upotrebu, ali i koja prati nivo hrane, vode i ubačenog reciklažnog otpada.

Takodje, automati se zahvaljuju korisnicima na srpskom i engleskom jeziku i prepričavaju zanimljivosti o opštini Stari Grad.

Cilj ovih automata je da se psima lutalicama omoguće bolji uslovi, kao i da se ublaže teškoće sa kojima se one suočavaju tokom života na ulicama, a istovremeno podstiču korisnike da usvoje recikliranje kao zdravu naviku.

Automati rade besplatno, a flaše koje će se reciklirati pokrivaju troškove hrane i vode za ulične pse.

Organizacija “28. jun” namenila je 110.000 dolara koji će biti utrošeni na 10 specijalnih projekata, a sve u cilju obeležavanja desete godišnjice svog uspešnog rada postavljanje ovih automata prvi je realizovan od ovih 10 specijalnih projekata.

Ova humanitarna organizacija osnovana 2012. godine, dobila je i specijalni konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama u okviru Ekonomskog i socijalnog saveta, a tokom svog rada na Zapadnom Balkanu dostavila je 235 tona humanitarne i medicinske pomoći, kao i pomoći u slučaju katastrofa u vrednosti od 9,7 miliona dolara.

Kako je navedeno iz organizacije “28. jun”, prema procenama Vlade Srbije, broj pasa lutalica u Beogradu se poslednjih godina udvostručio na čak 15.000, što, smatraju, predstavlja veliki problem za grad u kome živi dva miliona stanovnika.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Beta
Foto: Printscreen Twitter

YOU MAY LIKE