Connect with us

Amerika

RAT ZA DRUŠTVENE MREŽE: Tviter skinuo Trampov video o Flojdu zbog autorskih prava, ovaj ih optužio da “se bore za radikalne levičare”! (VIDEO)

Published

on

Nakon što je prošle nedelje predsednik SAD Donald Tramp, ozlojeđen na odluku Tvitera da jedan njegov post označi kao “ilegalan” i sakrije ga, potpisao Zakon kojim se društvenim mrežama i platformama poput Fejsbuka, Tvitera, Gugla i Jutjuba zabranjuuje cenzura sadržaja, rat je nastavljen.

Ovoga puta Tviter je zabranio Trampov tvit kome je emitovan i njegov video spot povodom ubistva Džordža Flojda i situacije koja je potom usledila. Američki predsednik je juče optužio Tvitter da se “žestoko bori za radikalne leve demokrate” i da vodi “jednostranu bitku” koju je nazvao “ilegalnom”, a danas mu je odgovorio izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi, koji tvrdi da je Trampov tvit uklonjen zbog kršenja autorskih prava na fotografije sa protesta povodom Flojdove smrti.

U svojoj izjavi Tramp se takođe osvrnuo na „Section 230“ – skraćenicu za odjeljak 230 Zakona o komunikaciji iz 1996. godine, koji kompanije društvenih medija štiti od pravne odgovornosti za sadržaj koji objavljuju treći korisnici platformi.

Dorsi je nakon toga tvitnuo: ‘Nije tačno i nije nezakonito.‘ Dodao je: ‘Ovo je povučeno jer smo dobili žalbu vlasnika autorskih prava ‘.ž

Potez Tvitera da blokira Trampove video kampanju dodatno je povećao tenzije između društvenih medija i predsednika, jednog od korisnika društvenih medija sa najviše pratilaca na svetu.

Video se još uvek može videti nas Jutjub kanalu Donalda Trampa i uključuje slike Flojda, čoveka čija je smrt pod rukama i nogama policije u Mineapolisu 25. maja izazvala velike proteste.

“Na osnovu naših pravila o autorskim pravima odgovaramo na valjane žalbe zbog kršenja autorskih prava koje nam je poslao vlasnik autorskih prava ili njegovi ovlašćeni predstavnici”, navodi se u Tvitteru u izjavi.

Nije rečeno ko je podneo žalbu.

Advokat koji je zatražio uklanjanje, Sam Koolak, odbio je da identifikuje svog klijenta ili krši autorska prava u video snimku.

Izvor: Daily Mail Foto:

Advertisement