Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 7mph WNW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
36°F
36°F
36°F
39°F
43°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

RAT U UKRAJINI: Prvi brod sa žitom kreće iz Odese tokom dana; SAD: Moskva pristala na razgovor Blinkena i Lavrova

Sto pedeset šesti dan rata u Ukrajini. Kontraofanziva ukrajinske vojske u pravcu Hersona. Kijev tvrdi da su raketrirani Nikolajev i Harkov i poziva stanovnike Donbasa na evakuaciju. Iz Stejt departmenta saopštili su da je iz Moskve prihvaćen zahtev da Entoni Blinken i Sergej Lavrov razgovaraju telefonom.

Prvi brod sa žitom mogao bi da napusti luku Odesa u toku dana, rekao je za agenciju RIA Novosti izvor koji je upućen u situaciju.

“Planirano je da se to dogodi danas, ako ne bude više sile”, rekao je taj izvor, ne navodeći šta bi se pod time moglo podrazumevati.

Agencija podseća da su predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN-a 22. jula potpisali sporazume o izvozu ukrajinskog žita i ukidanju ograničenja na izvoz ruskih proizvoda, dodaje agencija.

Istovremeno, zahuktava se ukrajinska kontraofanziva za ponovno zauzimanje Hersonske oblast. Raketama dugog dometa, koje su isporučili Amerikanci, uništili su ključni most prema gradu Hersonu i ostavili hiljade ruskih vojnika kod reke Dnjepar.

Kijev poziva stanovnike Donbasa na evakuaciju. Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da oni koji ostanu “rizikuju da budu bez struje, vode, hrane i medicinskih zaliha, grejanja i komunikacija”.

Iz Stejt departmenta saopštili su da je iz Moskve prihvaćen zahtev da Entoni Blinken i Sergej Lavrov telefonom razgovoraju o mogućnosti razmene ruskog državljanina Viktora Buta za košarkašicu Britni Griner i bivšeg marinca Pola Vilana.

Sa druge strane, iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova naveli su ranije da će se Lavrov odazvati kad bude imao vremena, dodajući da mu je raspored pun.

Ambasada Ukrajine u Bejrutu saopštila je da je sirijski brod pod sankcijama SAD pristao u severnu libansku luku Tripoli sa ječmom i pšenicom za koju tvrdi da su ga ruske trupe ukrale iz ukrajinskih skladišta.

Zbog diiskreditovanja ruske vojske, ruski sud je odredio novčanu kaznu od 820 dolara za televizijsku novinarku Marinu Ovsjanikovu.

Ona je u martu protestovala direktno u programu ruske državne televizije protiv napada na Ukrajinu, noseći transparent s antiratnom porukom.

Izvor: Agencije Foto: BULENT KILIC / AFP

YOU MAY LIKE