Chicago
61°
Partly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 59°F
Wind: 11mph N
Humidity: 68%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/57°F
70/55°F
75/59°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

RADNIČKI PROTEST U SARAJEVU:”Želimo slobodne nedelje, praznike da provodimo sa svojim porodicama!” (FOTO)

Sindikat radnika trgovine Bosne i Hercegovine (STBIH) Prvomajskim protestnim urankom u Sarajevu obeležava 1. maj, Međunarodni praznik rada.

Protesti pod nazivom “Kada smo mi na redu?” počeli su jutros u 8:30 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a tokom okupljanja istakli su i različite transparente poput “ili dostojanstvena plata ili red za vize”, “i kasirka želi na more za 1. maj”, prenosi Srpskainfo.

Radnici i radnice u BIH dočekuju još jedan 1. maj kao taoci dnevno političkih dešavanja. Imam osećaj da smo svi zajedno na to navikli i oguglali čak, što je jako jako opasno. Sama činjenica da, koliko ja znam, neće biti nikakvih sindikalnih akcija, osim naše, dovoljno govori o tome koliko je radnička letargija uzela maha, a ta pasivnost o kojoj pričamo godinama prepustila je mesto apsolutnoj depresiji društva – rekla je predsednica Sindikata radnika trgovine BiH Mersiha Ferhatović – Beširović.

-Mislim da sve je manje razloga za čestitanje i slavlje, a sve više razloga za borbu. Mi, Sindikati trgovine ne možemo odustati i zato smo i ove godine tu. Mi smo svoje zahteve i prema državnom i federalnom nivou vlasti uputili već u petak znajući da danas u institucijama na radnom mestu nema nikoga – dodaje Ferhatović – Beširević.

Sindikalci će ostaviti simbolično pismo ispred vrata institucija i na taj način pokazati da su radnici ponovo zanemareni i ponovo taoci političkih problema.

-Ja sam na ovom mestu od 2009. godine i mislim da je to predugo. Mislim da se mladi boje uhvatiti u koštac sa problemima i da budu lideri, a to nam je neophodno. Sindikat je najslabija karika i vrlo često se nađemo u situaciji da smo na mestu gde se frustracije koje radnici imaju, svakodnevno ispoljavaju – poručila je ona za N1.

STBIH traži hitno usvajanje Izmena Zakona o unutrašnjoj trgovini FBIH koji bi regulisao slobodne nedelje i slobodne dane u vreme praznika i koji nije dobio podršku poslanika u prošlom mandatnom periodu. Izmene ovog zakona su pripremljene i potrebno ih je što pre uvrstiti u dnevni red Parlamenta FBiH a STBIH zahteva da se to konačno i desi kako bi se ovo važno pitanje za sve trgovce konačno sistemski rešilo. Takođe, zahtevaju i izmene zakona o radu, hitno povećanje minimalne plate te izmene zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

-Radnice i radnici zaposleni u trgovini i uslužnim delatnostima žele provoditi praznike sa svojim porodicama, žele imati slobodnu nedelju, te zaslužuju za svoj rad biti adekvatno plaćeni. Takođe zaslužuju da imaju jednaku platu za jednak rad kao i naknade na godišnji odmor i slično. Frustracija i bes koji osećaju zbog činjenice da su konstantno taoci ‘važnijih ciljeva’ od njihove egzistencije trgovci više ne žele tolerisati , kao i diskriminaciju ali i konstantan nemar i nebrigu o njihovim životima i pravima. Ne želimo više da zavisimo od dobre volje poslodavaca, ne želimo gledati kako naša deca odlaze iz ove zemlje i stoga tražimo sistemska i konstruktivna rešenja koja će na prvo mesto staviti ekonomiju i opstanak privrede u BIH – poručili su iz STBIH.

PROČITAJTE VIŠE:

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

ČIKA NENAD POSLEDNJI U EVROPI RUČNO PRAVI PARFEME: Da bi vam napravio parfem po meri treba da mu odgovorite na dva pitanja!

Izvor: Blic
Foto: Printscreen Facebook / Oslobodjenje

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!